Najnovije

PODRŽIMO IH: Veterani 63. Padobranske brigade pozvali na očuvanje Hadži Prodanove pećine u Ivanjici (VIDEO)

Veterani 63. Padobranske brigade i članovi zavičajnog udruženja ’’Hadži Prodan’’ iz Ivanjice kratkim protestnim okupljanjem ukazali su državi i nadležnim institucijama na značaj očuvanja kulturno istorijskog blaga Srbije. Ispred Hadži Prodanove pećine koja se nalazi u naselju Raščići na samo sedam kilometara od centra grada podsetili su javnost da srpska istorija nema cenu i da se to nikada ne sme zaboraviti, prenosi Infoliga.

Foto: Jutjub

Hadži Prodanova ili Rašćanska pećina je dobila  ime po Karađorđevom vojvodi, Hadži Prodanu Gligorijeviću, koji je pećinu koristio da sakrije zbegove naroda pred navalom turske vojske. Pre toga pećina se zvala Šljepaja, zatim zbog male Rašćanske reke narod je nazvao Rašćanska. Pećina je postala interesantna speleolozima i obavljeno je ispitivanje iste u dužini od 400 metara. Ona se sastoji od dva sprata. Ulazni deo je širine oko 3 metra iza koga se nalaze prostrane dvorane koje su dugačke blizu 50  a široke oko 15 metara, piše Infoliga.

 

Zašto su veterani 63. Padobranske brigade nosili transparente "Srbijo pomozi" i "Koliko košta Srpska istorija?" 

 

Hadži Prodanova pećina je zaštićeno prirodno dobro Srbije prve kategorije, ali je ipak ugrožena miniranjem i radom obližnjeg kamenoloma, koji kako tvrde iz udruženja "Hadži Prodan" nema dozvolu za rad, ali nadležni organi i ministarstva iz sebi poznatih razloga ne reaguju kako bi spasili ovaj dragulj prirode i istorije Srbije od uništavanja, prenosi Ivainfo.

Po rečima Saše Savićevića, predsednika Udruženja, od danas upoznaju javnost Srbije sa svakim kršenjem zakona koje ugrožava Hadži Prodanovu pećinu, a koja je sa svojom okolinom pod strogom zaštitom Republike Srbije, ali za sada samo na papiru.

U svojem apelu javnosti Srbije dalje kaže:
 
„U posednjih godinu dana u vezi uništavanja prirode, životinja, reka, bezbednosti ljudi, pisali smo mnogo molbi, žalbi i otkrili sledeće. Eksperti su zgranuti, a nadležni ćute. Iako smo pisali nadležnima da je sreća da još niko nije poginuo od stena koje padaju po putu i crkvi (u zaštićenoj zoni), niko nije reagovao. Vidljivo je da određeni pojedinci od opštinskih do republičkih i inspekcijskih organa opstruišu zaštitu prirode i ljudi i bahatost i protivzakonit rad preduzeća „Putevi Ivanjica“. Vi zaključite koji mogu biti razlozi. Ili je neko neinformisan ili imamo organizovanu hobotnicu.”

“Hvala braći veteranima 63. Padobranske brigade koji su ovom narodu pružili podršku i zaštitu, kao i podatke o mreži osoba koje dopuštaju uništavanje prirode i istorije Srbije - Hadži Prodanove pećine.

Hvala i svim Ivanjičanima u Srbiji i dijaspori što su odlučni da isteramo pravdu. Nadam se da će rukovodioci pomenutih organa proveriti šta su im njihovi podređeni nudili na potpis u vezi ove lokacije.
 

Nadam se da će javnost Srbije čuti i videti ovu sramotu, i pomoći, da Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Opština Ivanjica i "Srbijavode", po pitanju odnosa privatnog kamenoloma „Putevi Ivanjica“ prema strogo zaštićenom spomeniku prirode, primene ZAŠTITU na koju ima pravo“, naveo je Savićević.

Iz udruženja „Hadži Prodan“ najavljuju radikalizaciju protesta u skladu za zakonom, krajem avgusta od Ivanjice do Beograda, kod pojedinaca, u organima gde se (ne) donose odluke, kao i pisanje peticije za pomoć predsednicima Srbije, Rusije i Grčke - država u čijoj se istoriji Hadži Prodan vodi kao istaknuta istorijska ličnost.

Iz udruženja na kraju pozivaju sve ljude i organizacije koji žele da pomognu svojim savetima, učešćem, rečima podrške, te da ih kontaktiraju na www.hadziprodan.rs, prenosi Ivainfo.

Najnoviju izjavu predsednika Luganske Narodne Republike Leonida Pasečnika pročitajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA