Najnovije

PERU SOPSTVENE GREHE: Amerikanci kolonizovali svet a pričaju o ruskim „kolonizatorima“

Stara teza da je Rusija „kolonizator“ opet se provlači kroz američke medije. Kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, Amerikanci su poznati po tome da sumnjiče druge za ono što sami rade, kao i da peru sopstvene grehe optužujući rusku državu za „kolonijalizam“.

Teza da je Rusija kolonizator osvanula je ovih dana u američkom časopisu „Atlantik“. Autorka članka „Dekolonizovati Rusiju“ Kejsi Mišelj prikazuje rusku državu kao kolonizatora, a SAD kao borce i spasioce sveta od „moskovskih okupatora“. Prema njenim rečima, ako ruski predsednik Vladimir Putin ne uspe da vrati Ukrajinu, Kremlj će nastaviti kolonijalnu vlast u, kako kaže, zemljama kao što su Tatarstan, Čečenija, Sibir i Arktik. Zbog te drastične „pretnje“, Zapad treba da se založi za potpunu slobodu građana od „Ruske imperije“.

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, diskusija o politici kolonijalizma je izuzetno neprofesionalan i nepismen potez američkih stručnjaka i politikologa. „Tatarstan i Čečenija su deo Rusije. Autor članka nije upoznat sa geografijom naše zemlje“, objašnjava stručnjak.

 

„Amerikanci sumnjiče druge za ono što sami rade“

 

Vanredni profesor Katedre za političku teoriju na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) Kiril Koktiš ocenjuje za Sputnjik da je ova optužba protiv Rusije dobro poznata priča od 2014.godine.

„Obično Amerikanci sumnjiče druge za ono što sami rade. Osnivači SAD, uključujući DŽordža Vašingtona, polazili su od toga da Sjedinjene Države budu isključivo imperija sa snažnom privredom, a ne nacionalnom državom. NJihov cilj je bilo upravljanje pre svega malim evropskim ekonomijama“, kaže on.

Knutov napominje da je Rusija, za razliku od SAD, vodila politiku koja je gradila odnose sa zemljama zasnovane pre svega na principima ravnopravnosti, prijateljstvu i poštovanju međunarodnog prava. „To se čak nalazi u Ustavu naše zemlje“, objašnjava Knutov, dodajući da su SAD kolonizatori koji su okupirali Evropu krajem Drugog svetskog rata. „U više od stotinu zemalja sveta postoje američke baze koje služe za sprovođenje američke politike, kao i nametanje kursa vlastima zemalja u kojima su stacionirane njihove trupe“, ističe ekspert.

Prema rečima sagovornika, Vašington je sada bacio oko na Pakistan i republike centralne Azije. „Nedavno je ovde boravila američka delegacija. Ponovo su se vodili pregovori o jačanju prisustva SAD u ovim državama. Dakle, ako neko treba da bude optužen za kolonijalizam, onda je to, pre svega, Amerika“, kaže stručnjak.

 

Rusija nikada nije bila kolonizator

 

Ruski ekspert za geopolitiku Konstantin Sokolov naglašava da Rusija nikada nije bila kolonizator. „Ove izjave nemaju snagu. Daju ih ljudi koji ne znaju istoriju. U Americi živi narod iz različitih zemalja sveta. Oni sanjaju o nekom boljem životu. Spremni su da ukradu tuđe a optuže svakoga za sopstvene grehe. Tamo se istina ne može čuti“, kaže on.

Prema rečima Koktiša, SAD su pokrale zemlju Indijancima, Meksikancima, Eskimima, kao i mnogim drugim, a jedina teritorija koja je kupljena, a ne ukradena je Menhetn.

Zato je, zaključuje on, kad su u pitanju ovakve optužbe za kolonizaciju dovoljno da Rusija iznosi istorijske činjenice i govori istinu.

O evakuaciji američkog predsednika DŽozefa Bajdena iz svoje kuće u Delaveru pročitajte OVDE.

Izvor: Sputnjik

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA