Najnovije

POLA UKRAJINE BIĆE REINTEGRISANO U RUSKU FEDERACIJU: Iz dokumenta Kremlja vidi se promena plana

 Aleksandar RAKOVIĆ: Rusi nemaju nikakve dileme da će pola Ukrajine biti reintegrisano u Rusku Federaciju. Šta znači pola Ukrajine - to ćemo tek da vidimo kada sve ovo bude završeno.

* Vladimir KRŠLJANIN: Rusija bije bitku za svetski mir. U tom smislu i mi smo njeni učesnici postali još pre nego što je ta bitka počela jer smo mi vodili njenu prvu fazu. Prvi evropski rat je bio na našem prostoru. Ovaj drugi se odvija sad na prostoru Ukrajine

* LJubodrag DIMIĆ: Bitno je uverenje Vladimira Putina da se u procesu koji je započeo 2014. godine sa državnim udarom na Majdanu nije razmišljalo o interesima ukrajinskog naroda i ukrajinske države već isključivo o interesima Zapada. Putin ukazuje i na falsifikovanje istorije s ciljem prinudnog menjanja identiteta Ukrajinaca i nasilne asimilacije stanovništva i odbacivanju, negiranju svega što je potpisano

* Slobodan ANTONIĆ: Iz dokumenata Kremlja, uključenih u knjigu, jasno se vidi da je ruska državna politika, posebno nakon februara prošle godine, dobila odlike koje nije imala na početku Putinovog predsedničkog mandata. Sad već možemo da prepoznamo pravac u kome će dalje da se razvija ruska politika ako stvari ostanu onakve kakve jesu, a pogotovo ako Rusija pobedi u ovom sukobu

U UDRUŽENJU novinara Srbije u Beogradu danas je predstavljena knjiga “Putin i Rusija u ratu za mir” koja pregledom dokumenata Kremlja iz protekle dve decenije i kroz analitičke tekstove srpskih autora baca svetlo na specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini.

KAKVO PONIŽAVANJE VAŠINGTONA: Zelenski i ukrajinska vojska ostali u čudu od bruke

  Istoričar Aleksandar Raković, koji je na nedavnom sastanku Valdajskog kluba u Sočiju ovu knjigu uručio predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, rekao je da Rusija danas odaje utisak prejake imperije koja u skladu sa nazivom ove knjige veruje i sigurna je da je u ratu za mir, te da će u tom ratu da pobedi.

“Oni nemaju nikakve dileme da će pola Ukrajine biti reintegrisano u Rusku Federaciju. Šta znači pola Ukrajine, to ćemo tek da vidimo kada sve ovo bude završeno”, rekao je Raković.

On je istakao da se u knjizi, koju je priredio Vladimir Kršljanin, u izdanju Fondacije “Aleksandar Nevski” i Izdavačkog preduzeća “Princip”, govori i o ruskoj civilizaciji kao posebnoj, te da je izvesno da su Rusi utvrdili stav da su zasebna civilizacija, kao i indijska ili kineska.

Kršljanin je poručio da je iz kompilacije dokumenata Kremlja i tekstova srpskih autora, koje su objedinjene u ovom zborniku, jasno da Rusija bije bitku za svetski mir.

“U tom smislu i mi smo njeni učesnici postali još pre nego što je ta bitka počela jer smo mi vodili njenu prvu fazu. Prvi evropski rat je bio na našem prostoru. Ovaj drugi se odvija sad na prostoru Ukrajine”, rekao je on.

Kršljanin je naglasio da je veoma važno razumeti da Rusija u toj bici za mir bije bitku koja je i naša i svetska.

“Tu je izuzetno važna i pravna analiza profesora Branka Rakića, koju je potpisalo još petnaestak eminentnih pravnika koji govore o tome da je sve to što Rusija čini apsolutno u saglasnosti sa međunarodnim pravom, za razliku kako zapadna propaganda i zapadna politika to ponašanje Rusije tretiraju”, naveo je on.

Kršljanin je rekao da to kako Rusija sada pokušava da se definiše /kao ruska civilizacija/ nije sasvim u suprotnosti sa srpskim interesima niti njenom pravoslavnom suštinom zato što je zapravo tačno i jedno i drugo.

“Rusija je treći Rim. To svi znamo, a to je upravo opredmećenje pravoslavne civilizacije”, rekao je on.

Akademik LJubodrag Dimić ukazao je da se iz govora predsednika Rusije Vladimira Putina koji su prezentovani u dokumentima sadržanim u knjizi vide njegova uverenja da su Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna celina, veštački podeljeni istorijom, te da je u pitanju velika zajednička nesreća i zajednička greška, sa jedne strane, ali i rezultat predanog rada neprijatelja i jednog i drugog naroda sa druge strane.

“Bitno je uverenje Vladimira Putina da se u procesu koji je započeo 2014. godine sa državnim udarom na Majdanu nije razmišljalo o interesima ukrajinskog naroda i ukrajinske države već isključivo o interesima Zapada. On, takođe, govori o falsifikovanju istorije s ciljem prinudnog menjanja identiteta Ukrajinaca i nasilne asimilacije stanovništva i odbacivanju, negiranju svega što je potpisano”, rekao je on.

Dimić je ukazao da se iz Putinovih govora vide prioriteti Rusije, a to su osiguranje bezbednosti, uslova za razvoj, izbegavanje konfrontacije do mere mogućeg, sagledavanje realnosti u kome ne učestvuje ne samo politika već i nauka i otvorenost za razgovore o svim pitanjima.

Profesor Slobodan Antonić naglasio je da se iz dokumenata Kremlja jasno vidi da je ruska državna politika, posebno nakon februara prošle godine, dobila odlike koje nije imala na početku Putinovog predsedničkog mandata.

“I sad već možemo da prepoznamo određeni pravac u kome će dalje da se razvija ruska politika ako stvari ostanu onakve kakve jesu, a pogotovo ako Rusija pobedi u ovom sukobu”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, deo knjige koja se bavi analizama srpskih autora jasno pokazuje refleksije ukrajinskog sukoba na srpske prilike.

Knjiga “Putin i Rusija u ratu za mir” sadrži i biografije 28 znamenitih Rusa rođenih u 20. veku.

ONO ŠTO SLEDI U KIJEVU LEDI KRV U ŽILAMA - Cela Ukrajina biće obojena u crno

Izvr: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA