Najnovije

NE ORGANIZUJU IH NI SINDIKAT, NI PARTIJE: Štrajk u poštama Srbije se širi

Predsednik granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija "Nezavisnost" Aleksandar Titović izjavio je danas da sindikati nisu uključeni u proteste i obustave rada koje su organizovali radnici u oko 30 pošta u Srbiji.

Pošta (Foto: printskrin)

"Radnici u protestu nisu članovi sindikata, jednostavno su se samoorganizovali i ne žele da sa sindikatima sarađuju", kazao je Titović Tanjugu.

On nije mogao da precizira koliko radnika je u protestu.

"Mi iz sindikata ne podržavamo ove obustave rada i ja lično mislim da ovde ima politički obojenih aktivnosti", naglasio je on i dodao da nema naznaka kada će protesti prestati.

Titović je naveo da su sindikati svakoga dana u razgovorima sa poslovodstvom Pošte Srbije i da je napravljena dinamika isplate zarade iz dobiti, kao i da se poboljšavaju uslovi rada.

"Imali smo hiljade problema u Pošti i zadnjih dve godine pokušavamo da to rešimo u hodu. Mi smo veliko preduzeće koje u ovom trenutku ima 14.100 zaposlenih. Imali smo dosta problema koje smo nasledili od prethodnog rukovodstva i trudimo se da to otklanjamo, međutim ima nezadovoljstva i zaposleni su se sami organizovali i obustavili rad", kazao je on.

Titović je podsetio da su od juče radnici u oko 30 pošta, od ukupno 1.570 pošta u Srbiji obustavili rad tako što su zaustavili preradu i dostavu pošte, sa zahtevima da im se povećaju plate i obezbede bolji uslovi rada.

Prema informacijama koje su dobili, kako je naveo, prvo su počeli da štrajkuju dostavljači u Novom Sadu, a onda se štrajk preneo na glavni dostavni centar u Beogradu.

"Jednostavno borba traje, nije lako ali imamo poslovodstvo koje razume problematiku preduzeća", zaključio je sagovornik Tanjuga.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je početkom ove sedmice na sastanku sa predstavnicima sindikata "Radnik" i JP PTT saobraćaja Srbije "Nezavisnost", da u okviru reorganizacije Pošte zaposlene očekuje osetno povećanje zarade.

"Odluku Vlade Srbije povodom isplate zarade iz dobiti očekujemo već nakon naredne sednice zakazane za 26. oktobar, a isplata će, u skladu sa našim dogovorom sa sindikatima, biti realizovana odmah nakon toga. U međuvremenu očekujemo i instrukciju Vlade Srbije kada je u pitanju povećanje zarade, koje je planirano od 1. januara", rekao je tada Đorđević.

On je naveo i da je ostvarena neto dobit Pošte za devet meseci 2,8 milijardi dinara, od čega samo poslovna dobit iznosi 2,2 milijarde dinara, što daje naznake i dobra je osnova da Pošta Srbije i ove godine uspešno ostvari sve zacrtane ciljeve.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA