Najnovije

KREĆE FRKA U LIBIJI: Sukobi u Bengaziju, otvaraju novo žarište?

Bengazi je od „arapskog proleća“ 2011. žarište otpora vlasti u Tripoliju

Najveći grad istočne Libije, Bengazi, istovremeno uporište snaga maršala Halife Haftara koji ne priznaje vladu u Tripoliju, već treći dan je bez električne struje, usled izbijanja oružanih sukoba sa borcima lojalnim pukovniku Al Mahdiju al Bargatiju, javile su agencije. Nakon višegodišnjeg egzila, pukovnik al Bargati nedavno se vratio u Bengazi, da bi zajedno sa grupom rođaka ubrzo bio uhapšen i odveden na nepoznatu lokaciju. Pro—Haftarovi mediji opisuju al Bargatija i njegove saveznike kao „ ćeliju sabotera“ koji žele da uzurpiraju vlast na naftonosnom istoku Libije. Po vestima o hapšenju al Bargatija, u Bengaziju su u stambenoj četvrti Salmani započele ulične borbe  koje, prema navodima na društvenim mrežama, traju  danas. Nezavisni izvori nisu mogli odmah da potvrde ove izveštaje.

KADIROV IMA PORUKU ZA IZRAEL: Bilo bi dobro da je shvate ozbiljno

Bilo kako bilo, Misija podrške UN u Libiji (MANUL) izrazila je danas „zabrinutost zbog oružanih sukoba u Bengaziju koji su rezultirali civilnim žrtvama, prema neautentičnim izveštajima“, podsećajući „sve strane na njihove obaveze da zaštite civile“.Vlasti na istoku moraju „hitno da obnove telekomunikacije u Bengaziju, koje su prekinute kada su izbili sukobi“, dodaje MANUL.

Koliko danas, vlada Abdelhamida Dbeibaha u Tripoliju (koju priznaje UN) zatražila je od državnog tužioca da otvori "potpunu i transparentnu istragu" o "vanrednim " događajima u Bengaziju kako bi "oni koji ugrožavaju živote civila i društveni mir" bili pozvani na odgovornost. Dbeibah je istovremeno osudio "oružane sukobe u stambenoj zoni" i "namerno i potpuno isključivanje svih komunikacionih mreža (...), izolujući drugi po veličini grad u Libiji od ostatka sveta".

HITNO ODBACIVANJE FRANCUSKO - NEMAČKOG SPORAZUMA: Državotvorni patriotski blok ima poruku za Vučića

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA