Najnovije

ZAHAROVA OBJAVILA SPISAK PROTIVNIKA: Usvojena anti-nacistička UN rezolucija

Neke zemlje nije sramota...

Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma, javljaju "RIA Novosti".

Kako se navodi, za rezoluciju je glasalo 112 zemalja, 50 je bilo protiv, uključujući Ukrajinu, SAD, Veliku Britaniju, Nemačku i Kanadu, dok je 14 država bilo uzdržano.

U dokumentu se ističe da zemlje moraju da preduzmu odgovarajuće konkretne mere, "uključujući zakonodavstvo i obrazovanje, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima, kako bi sprečile reviziju istorije i ishoda Drugog svetskog rata i negiranje zločina protiv čovečnosti, kao i sve počinjene ratne zločine tokom tog rata".

Naglašava se da autori dokumenta najoštrije osuđuju incidente vezane za veličanje i propagandu nacizma, posebno crtanje grafita i crteža pronacističkog sadržaja, uključujući i na spomenike žrtvama Drugog svetskog rata.

Apeluje se na države da eliminišu sve oblike rasne diskriminacije svim odgovarajućim sredstvima, uključujući i zakonodavstvo.

Osim toga rezolucija najoštrije osuđuje upotrebu obrazovnog materijala, kao i retoriku u nastavi, koja promoviše rasizam, diskriminaciju, mržnju i nasilje na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, vere ili uverenja.

Na usvajanje rezolucije reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, nabrojavši zemlje koje su bile protiv rezolucije.

"Evo spiska onih koji su protiv rezolucije i koji nisu protiv osude rasizma i veličanja nacizma i ne žele da osude ksenofobiju: SAD, Kanada, Ukrajina, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Poljska, Estonija, Letonija, Litvanija, Austrija, Albanija, Belgija, Bugarska, Danska, Grčka, Kipar, Holandija, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Hrvatska, Češka, Švedska, Australija, Japan, Andora, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Gruzija, Novi Zeland, Island, Irska, Kiribati, Liberija, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Norveška, San Marino, Severna Makedonija, Monako, Moldavija, Maršalska ostrva, Mikronezija, Crna Gora", navela je Zaharova na Telegramu.

Pročitajte OVDE šta kaže izraelski ministar odbrane o Hamasu

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA