Najnovije

KIJEV PRIZNAO PORAZ U BAHMUTU?! "Ukrajinske snage mogle bi strateški da odustanu"

Ukrajinske snage u gradu Artjomovsku (BAHUMT) možda razmišljaju o povlačenju, rekao je ekonomski savetnik predsednika Vladimira Zelenskog u intervjuu za Si-En-En u utorak.

Foto: Printskrin

Rusija okružuje strateški važan Artjomovsk, a kijevske snage odmeravaju svoje mogućnosti, kaže Aleksandar Rodnjanski

Aleksandar Rodnjanski je izjavio da Rusija pokušava da opkoli Artjomovsk (u Ukrajini se zove Bahmut) koristeći najbolje trupe privatne vojne kompanije Vagner. Rekao je Isi Soarešu iz CNN-a da će se kijevske snage povući ili „strateški odustati od“ grada „ako veruju da su troškovi njegovog držanja veći od koristi“. Rodnjanski je dodao da će ukrajinska vojska „očigledno razmotriti sve opcije“.

„Do sada su držali grad, ali, ako bude potrebno, strateški će se povući – jer nećemo žrtvovati sve naše ljude samo za ništa“, tvrdi savetnik predsednika, tvrdeći da je to na kraju bilo na vojsci da odluči da li je i kada potrebno povlačenje.

Rodnjanski je izjavio da je region zapadno od grada bio utvrđen i da ako se kijevske snage povuku iz Artjomovska, ruske trupe neće moći brzo da napreduju. „Nemojte pogrešiti, naše kontraofanzive će uskoro biti iza ugla“, insistirao je on.

Artjomovsk je deo ukrajinske odbrambene linije od 70 km koja je nastala otkako je Kijev započeo borbe u Donbasu 2014. Rusija polaže suverenitet nad gradom zajedno sa ostatkom Donjecke Narodne Republike.

U višemesečnoj kampanji, ruske snage, pre svega pripadnici Vagnera, sistematski su zauzimale naselja oko grada i sada su Artjomovsk opkolili sa severa, juga i istoka.

CNN je takođe razgovarao sa ukrajinskim vojnikom koji je želeo da ostane anoniman i koji je situaciju u Artjomovsku opisao kao „mnogo goru nego što je zvanično objavljeno“. „Trebalo bi da zvaničnim izveštajima dodamo još 100% poteškoća. U svim pravcima. Naročito u severnom pravcu gde su [Rusi] napravili najveći napredak“, rekao je on.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Maljar izjavila je u utorak da se šalje još pojačanja u strateški vitalni grad. To je u sredu potvrdio šef Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je rekao da je Kijev poslao desetine hiljada svojih najboljih boraca u Artjomovsk. „Oni pružaju žestok otpor. Krvoproliće bitaka se povećava svakim danom“, rekao je Prigožin.

U međuvremenu, zapadni pristalice Kijeva su navodno pozvale Zelenskog da smanji svoje gubitke i da se povuče. Ukrajinski predsednik je ranije izjavio da „niko neće predati Bahmut“, ali je nedavno promenio melodiju nakon što su kijevske snage pretrpele značajne gubitke. Ukrajinski lider sada tvrdi da će grad biti održan „dok bude razumno“ da se to učini.

Vapaj komandanta iz Bahmuta pogledajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA