Najnovije

TRAGEDIJA U BEOGRADU MENJA REGION: Nova pravila ponašanja u školama

Nakon pucnjave u školi u "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, kada je ubijeno osam učenika i radnik obezbeđenja, dok su šest učenika i nastavnica ranjeni iz vatrenog oružja, hrvatski ministar obrazovanja Radovan Fuhs pozvao je sve direktore škola u Hrvatskoj da ulože dodatni napor i obrate pažnju na škole kao sigurna okruženja s nultom tolerancijom na nasilje.

Škola (Foto: Pixabay)

Ministar Fuhs je direktorima svih škola u Hrvatskoj uputio veoma opširno pismo u kojem ih poziva da, s obzirom na tragičan događaj koji se ovih dana dogodio u jednoj beogradskoj školi, ulože dodatan napor i obrate posebnu pažnju, te upozorio da nijedan oblik nasilja u obrazovnim institucijama nije dozvoljen.

Zamolio ih je da u školskom okruženju sprovedu aktivnosti sa učenicima, učiteljima, nastavnicima i stručnim saradnicima i da u ponedeljak, 8. maja, organizuju okupljanje sve dece kako bi im preneli nekoliko osnovnih poruka:

- Događaj u Beogradu je tragedija koja je kod svih nas izazvala različita emocionalna stanja. O tome treba otvoreno razgovarati jer je to verovatno najbolji način nošenja s tim nemilim događajem;

- Naše škole sigurna su mesta i svi u njima treba da se osećamo sigurno i prihvaćeno;

- Niti jedan oblik nasilja u školi nije dopušten te smo svi mi pozvani i odgovorni da se to uistinu i provede u delo;

- Organizirajte da u svakom razrednom odeljenju, razredni, stručni saradnik ili drugi učitelj i nastavnik otvoreno razgovara s učenicima o događaju u Beogradu, o tome šta su sve učenici saznali i na koje načine su primili informacije, šta ih je posebno zastrašilo, zabrinulo ili rastužilo, koja razmišljanja i osećanja je to kod njih podstaklo, a posebno je potrebno jasno osuditi taj događaj i osmisliti i izraditi razredni plan postupanja u slučaju da učenici saznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima;

Ministar je, takođe, direktorima i nastavnicima poručio da podstaknu učenike da se obrate stručnom saradniku škole, razrednom starešini ili direktno direktorima s punim poverenjem da će zaštiti njihovu privatnost u slučaju svih sumnji i saznanja o potencijalno opasnim događajima u školi ili u školskom okruženju.

Sugerisao je organizovanje edukacije za učenike i roditelje o nenasilju te, prema potrebi, uključiti stručnjake Zavoda za javno zdravstvo (lekare školske medicine i Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i vanbolničko lečenje zavisnosti i druge stručnjake, uključujući pripadnike MUP-a.

Naveo je da su edukacije posebno potrebne u razredima u kojima je primećeno bilo koji oblik nasilničkog ponašanja (uključujući on-line nasilje i zlostavljanje, kao i isključivanje iz grupe vršnjaka), te u razredima u kojima je primećena upotreba pića ili postoji sumnja na upotrebu alkohola i drugih sredstava zavisnosti.

Ministar Fuhs je pozvao direktore i nastavnike da pojačaju sportske, likovne i muzičke sadržaje i druge aktivnosti koje podstiču druženje, kao i kvalitetno i kreativno provođenje vremena u opuštenoj, prijateljskoj i uključujućoj atmosferi i koje podstiče na učestvovanje onih koji inače u takvim aktivnostima ne učestvuju.

U opširnom pismu sa zadacima zadatim direktorima i nastavnom osoblju, Fuhs je posebno pozvao da se stavi naglasak na školu i školsko okruženje kao sigurno mesto.

Pozvao ih je i da na svim vidnim mestima od ulaza u škole postave vidljive poruke o zabrani svih oblika nasilja.

Između ostalog, ministar je pozvao direktore i nastavno osoblje da organizuju da učenici mogu anonimno da prijave sve oblike nasilja i u ovom kontekstu zabrinjavajućih aktivnosti u školi i izvan nje.

Fuhs je pozvao direktore i nastavno osoblje na blisku saradnju sa roditeljima učenika i pozvao ih da posebnu pažnju obrate na:

- učenice i učenike koji su isključeni iz vršnjačke grupe, koji su povučeni i u vreme odmora se ne druže sa vršnjacima, kao i na učenice i učenike koji su razdražljivi, nervozni, neposlušni i agresivni, na one koji su popustili u školi ili se njihovo ponašanje promenilo, a izvršavanje školskih zadataka se pogoršalo i najzad na one za koje posumnjaju da koriste sredstva ovisnosti.

"U slučaju nasilničkog ponašanja i korišćenja ilegalnih sredstava zavisnosti, molimo vas da odmah obavestite policiju i roditelje. Ostajemo stalna podrška i partner u rešavanju izazova s kojima se suočavate, stoji u pismu ministra obrazovanja.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA