Najnovije

BEOGRAD OPET KRCAT: Protest neverovatno raste (VIDEO UŽIVO)

Mesec dana posle prvog, u Beogradu se održava šesti protest „Srbija protiv nasilja”, koji Glas javnosti prati uživo. Početak protesta zakazan je za 18 sati, a mesto okupljanja je plato ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Među najavljenim govornicima na šestom protestu su profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, glumci Seka Sablić i Milan Marić, nastavnica Marina Vidojević, pilot Saša Jovanović – prijatelj poginulog Omera Mehića i student Vanja Đurđić.

I ovog puta ići će se u protestnu šetnju, a najavljena ruta je: Narodna skupština – Bulevar kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta – Beogradska ulica do Slavije – Nemanjina ulica, da bi na kraju svi učesnici protesta napravili ocenu prsten oko Vlade Srbije ever.

– Aleksandar Vučić nastavlja da manipuliše zahtevima protesta, poziva na neke lažne razgovore i govori da želi da čuje šta smeta onima koji protestuju – navode organizatori protesta u poruci uoči šestog okupljanja.

Međutim, dodaje, „kada je 100 hiljada građana došlo ispred Predsedništva, prošle subote, njega nije bilo nigde”.

– Post mi u tajnim razgovorima ne želimo da učestvujemo, pozivamo sve građane da u petak javno i zajedno poručimo Vladi da odgovori na zahteve protesta „Srbija protiv nasilja” i smeni ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina. Usput ćemo proći pored Ministarstva prosvete gde ćemo na kratko zastati i ostaviti poruke prosvetara, roditelja i učenika zbog katastrofalnog odnosa prema obrazovanju – poručuju organizatori.

Pozvali su gradane da spreme poruke za Vladu o tome zbog čega protestuju, zbog čega su nezadovoljni, šta misle da mora da se uradi, da napiše pismo, zahtev ili da izdaju račun. Poruke, kako su objasnili, mogu unapred pripremiti, a organizator će obezbediti papir i karton tako da će biti moguće pripremiti poruke i ispred Vlade.

Podsećaju da je zahtev protesta hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smena odgovornih ministara.

– Kako bis se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo: 1) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje slušaju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV; 2) smenu svih članova Saveta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženja i nasilja; 3) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodek; 4) smenu rukovodstva RTS-a; 5) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa – podsećaju organizatori taksativno navodeći zahteve, uz one koji se odnose na smenu Gašića i Vulina.

U poruci povodom Šestog Protesta “Srbija Protiv nasilja” Precizno Je Navedeno I Ko Su Organizatori: Demokratska Stranka, Narodna Stranka, Zeleno-Levi Front / Ne Davimo Beograd, Stranka Zajedno i Stranka Slobode / Pokret Slobodni / Slogana / Sloga / Sloga / Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali, kako se naglašava, „protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koje žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela”.

Da podsetimo, prvi protest „Srbija protiv nasilja” održan je 8. maja, a povod su bila dva masovna ubistva koja su se dogodila početkom maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” i u okolini Mladenovca.

Punu podršku zahtevima građanskih protesta ovih dana dala je i akademska zajednica, oglasivši se proglasom koji je do sada potpisao oko hiljadu nastavnika, istraživača i saradnika univerziteta i instituta u Srbiji.

Izvor: Glas Javnosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA