Najnovije

POKUŠAĆE I SRBIJU DA UVUKU U RAT SA NATO: Sprema se isprovociran sukob?

Kako ističe ovaj analitičar, Srbi će odbijati regutaciju, a on bi želeo da Beograd uvuče u sukob sa NATO-om, što je njegov cilj od početka.

Geopolitički analitičar Predrag Rajić izjavio je za sajt "Kosovo onlajn" da bi Aljbin Kurti mogao da isprovocira sukob sa Beogradom tako što bi, u slučaju da uvede obavezni vojni rok, prisilio Srbe na regrutaciju.

"Siguran sam da će se Srbi na KiM u narednom periodu suočavati sa nizom pritisaka. Srbi ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, a izvesno je da će Kurti učiniti sve da isprovocira sukob. Ukoliko bude uveden uvede vojni rok i ako se realizuje ono što se najavljuje u Prištini, on želeti da isprovocira sukob sa Srbima tako što će pokušavati da ih prisilno regrutuje. Srbi će to odbijati, a on bi želeo da Beograd uvuče u sukob sa NATO-om. To je njegov cilj od početka. Trebaće nam mnogo mudrosti da izbegnemo tu zamku", poručio je Rajić.

Kako ističe ovaj analitičar, jačanje Kosovskih bezbednosnih snaga izaziva veliku zabrinutost, ne samo u Srbiji, već u regionu:

"Kurti je već pokazao da ima pretenzije ka Severnoj Makedoniji. On ima i političke ambicije u Albaniji i u Crnoj Gori. NJegovo delovanje šteti interesima Podgorice, Tirane i Skoplja. Kurti se postavlja kao remetilački faktor u regionu", ističe Rajić. 

Analitičar je naglasio da je formiranje KBS protivno svim propisima i odredbama međunarodnih ugovora, koje su potpisali pokrovitelji takozvane kosovske nezavisnosti.

"Čak ni po internim propisima na Kosovu i Metohiji, kojih se tobože Albanci u Prištini pridržavaju, oni ne bi smeli da imaju ovakve snage, ali su do sada, zajedno sa svojim patronima, pokazali da ne haju mnogo za propise i da ih primenjuju samo onda kada to njima odgovara. Najbolji primer je činjenica da Kurtijeva vlada ni dan-danas nije realizovala presudu Ustavnog suda takozvanog Kosova o vraćanju zemlje manastiru Dečani", rekao je Rajić.

Analitičar je naglasio da će Priština nastaviti da insistira na tome da KBS dođe na sever Kosova, pre svega da bi isprovocirali sukobe sa srpskom zajednicom. Rajić ukazuje i da KBS ima nameru da nabavi teško naoružanje, što je veliki izazov za bezbednost u regionu.

"Oni su već počeli da rade nešto na tom polju, prošle godine od Turske su dobili `barjaktare. Mi se trudimo se da na politički način skrenemo pažnju onom delu međunarodne zajednice koji može da utiče na Kurtija."

Rajić je komentarisao i ulogu Britanije na Kim, primećujući da su Britanci posle izlaska iz EU daleko aktivniji u regionu: "Oni žele da se malo bolje pozicioniraju unutar zapadnog bloka. Možda im je cilj da steknu pozicije sa kojih bi posle mogli da trguju sa Nemačkom ili Amerikom za neke druge delove sveta, gde bi mogli da ojačaju svoj položaj. Nije tajna da London ima razumevanja za ambicije Prištine u raznim sferama, pa tako i u onoj koju možemo da okarakterišemo kao vojnu", zaključio je Rajić.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA