Najnovije

ŠEF KAVINETA ZELENSKOG PRIZNAO: Vojnici nam javljaju da nemaju kapaciteta za napade

Koliko smo oružja dobili od Zapada, možemo reći da je kontraofanziva bila uspešna, kaže Andrej Jermak.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak priznao je u intervjuu za francuski "Figaro" da se ukrajinski vojnici sa fronta žale da "nemaju dovoljno ljudi i sredstava i da više nemaju kapaciteta za napade", budući da im fale municija, sistemi za lansiranje raketa dugog dometa i druga sredstva.

Jermak je potvrdio da je ruska vojska nadmoćnija u vazduhu, kao i da je situacija za ukrajinsku vojsku ove zime "bez svake sumnje teška". To je, kako je rekao za "Bild", tako zbog toga što se "intenzitet borbi ne smanjuje, bez obzira na klimatske faktore".

Za španski "Mundo" prokomentarisao je da je ukrajinska kontraofanziva bila "sasvim uspešna", ako se uzme u obzir koliko je oružja dobila od zapadnih saveznika.

"Nećemo stati dok ne pobedimo i ne oslobodimo sve naše teritorije", poručio je zatim.

Poslednjim izjavama Kijev je još jednom potvrdio loše stanje na frontu za ukrajinsku vojsku, iako su vlasti nedavno na slične izjave reagovale sa negodovanjem. To je bio slučaj sa, podsetimo, glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim, koji je priznao da je situacija na frontu za Ukrajince zapala u ćorsokak, zbog čega je u svojoj domovini bio oštro kritikovan od strane dela vlasti. Pojedini zvaničnici zatražili su čak njegovu smenu, pošto je tada priznao da nema plana B. 

Lošu situaciju priznaju i na Zapadu, pa su tako počele licitacije koliko će Ukrajina još moći da izdrži bez novog paketa američke pomoći.

Prema poslednjim procenama Bele kuće, Kijev bi, ako Kongres ne odobri novu pomoć, mogao da nastavi borbe još samo tokom narednih nekoliko nedelja ili meseci, dok bivši američki obaveštajac Skot Riter tvrdi da svi već znaju da je Ukrajina izgubila i da neće pobediti, zbog čega joj se i ne daju avioni F-16, pošto ništa neće moći da izmeni tok događaja na frontu.

Ruska strana više puta je napominjala da Ukrajinci imaju velike gubitke. Pre nekoliko dana, 16. januara, ovo je potvrdio i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je izjavio da je kontraofanziva ukrajinske vojske u potpunosti propala. 

MOSKVA UPOZORAVA NATO! Jel se to sprema direktan sukob i vojni incidenti?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA