Najnovije

Kako je pita od jabuka postala lenja pita i da li je stvarno lenja?

Donosimo vam recept koji definitivno morate da probate. Evo kako da napravite starinsku pitu s jabukama u koju ćete da se zaljubite na prvi zalogaj.

Legenda kaže da je lenja pita takav naziv dobila zbog razvlačenja samo dve kore ili po imenu devojke koja je prva napravila kolač i zvala se Lena.

Da zaključimo - zašto se ova pita baš tako zove, ne zna se pouzdano, ali je sigurno da, kada je probate spremljenu po receptu koji vam donosimo, nećete biti lenji da je ponovo napravite.

Lenja pita sa jabukama je tradicionalna vrsta pite koja se često priprema u Srbiji i regionu. a sastojci su dostupni i jeftini. 

Tokom vremena nastale su različite varijante recepata, a svaka domaćica ima "tajni" recept za svoju pitu. Mi vam prepuručujemo ovaj recept za "starinsku" lenju pitu.

Sastojci

Testo: 2 pune kašike masti (250 g), 2 žumanca, 1 belance, 4 do 5 kašika šećera, 1 mala šoljica mleka, 1 prašak za pecivo, brašna koliko treba da se zamesi testo koje se ne lepi

Fil: 1 kg nakiselih jabuka, 2 do 3 kašike šećera, 3 do 4 kašike griza, 1 kesica cimeta, 100 g suvog grožđa, 100 g mlevenih oraha, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kesica vanile po želji

Priprema 

Testo: Mast i šećer penasto umutiti kašikom, u to dodati žumanca i belance i nastaviti sa mućenjem dok se ne sjedini. Dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, i otprilike na pola dodati šoljicu mleka, pa zatim još brašna dok se ne umesi glatko, sjajno testo koje se ne lepi.

Fil: Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u šerpu da se prodinstaju. Kada omekšaju i masa postane kašasta, ali da ima malo i soka, dodati griz, mlevene orahe, suvo groždje, cimet, vanilu i prašak za pecivo. Sve izmešati i ostaviti da se malo prohladi.

Za to vreme testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom (nemojte se truditi da celu koru u jedan mah položite u testo jer se testo kida) i tako razvučeno testo položiti u pleg veličine 25x30 cm.

Testo rukom pritisnuti da kora bude cela, pa preko nje staviti fil od jabuka. Preko fila opet razvući koru, i iz delova ako ne moše cela, rukom malo sjediniti da se pokrije ceo fil i staviti da se peče na umerenu vatru oko 45 minura, odnosno kada gornja kora porumeni izvaditi iz rerne. Prohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.

Izvor: Pravda 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA