Najnovije

Da li znate kako je nastao mit o tome da šargarepa poboljšava vid?

Mitovi i postoje da bismo ih rušili, jer, i pored toga što su vam roditelji kada ste bili mali verovatno govorili da šargarepa poboljšava vid i da baš zbog toga morate da je jedete… ovo je ipak samo delimična istina.

Istina je da ako jedete puno šargarepe vaša kože može da postane narandžasta (tačnije, više žuta), a ovo je u medicini poznato kao xanthaemia.

Takođe, istina je da šargarepa generalno ima pozitivan uticaj na zdravlje očiju jer je puna beta-karotena, organskog jedinjenja koga, u zavisnosti od poterebe, naš organizam pretvara u vitamin A.

Ali… i pored toga što su vam roditelji kada ste bili mali verovatno govorili da šargarepa poboljšava vid i da baš zbog toga morate da je jedete… ovo je ipak delimična istina.

Mit o tome da šargarepa može da poboljša vid nastao je u Drugom svetskom ratu, a izmislili su ga Britanci kako bi zavarali naciste.

Šargarepe su vekovima smatrane za lekovito povrće. U srednjem veku, verovalo se da one leče sve, od polno prenosivih bolesti pa sve do zmijskog ujeda. Ali sa vidom su postale povezane tek u Drugom svetskom ratu, u vreme kada su nacisti svakodnevno bombardovali London.

Poznati britanski piloti, kao što je DŽon "Mačje oči/Cats’ Eyes” Kuningam, svojim lovcima su počeli da obaraju znatno više nacističkih bombardera i pre nego što stignu do Londona – i to čak i po mraku, što je do tada bilo prilično teško i skoro nemoguće izvesti. Vest se širila brzo, a British Royal Air Force (RAF) je morao da odgovori javnosti na pitanje "kako?", a pri tome da sakrije pravu istinu.

RAF se oglasio, a za naglo poboljšanje vida (čak i noću) su "optužili" šargarepe. Oni su tvrdili da njihovi piloti jedu velike količine ovog povrća koje im je znatno poboljšalo vid i omogućilo da bolje vide nacističke bombardere. Ali… šargarepe nisu imale veze sa pravom istinom.

Rojal Eir Fors e obarao više nacističkih aviona zbog nove tehnologije koju su tajno razvijali – radara. Prve radare Airborne Interception Radar (AI), su počeli da koriste 1939. godine, a on je mogao da detektuje neprijateljske bombardere i pre nego što stignu do Engleskog kanala. Naravno, ovu moćnu novu tehnologiju su krili od nacista – i jednostavno za sve "okrivili" šargarepe.

Na ovu propagandu nisu naseli samo nacisti, već i sami Britanci. Uskoro su počeli masovno da uzgajaju i jedu šargarepe kako bi i sami bolje videli tokom noći. Širom Velike Britanije su se organizovala takmičenja u pravljenju jela od šargarepe, pisali su se kuvari u kojima su se nalazila isključivo jela od šargarepe, a čak je i Volt Dizni napravio nekoliko crtanih filmova koji su promovisali ovo povrće.

A kako i koliko šargarepe stvarno mogu da pomognu vašim očima?

Iako je britanska propaganda stvorila mit o tome da šargarepe mogu značajno da poboljšaju vid, moderna nauka kaže da od njih nećete bolje videti, šargarepe će ipak pozitivno da deluju na celokupno zdravlje očiju.

Šargarepe su važan izvor vitamina A, a ekstremni nedostatak ovog vitamina može da prouzrokuje slepilo. U zemljama u razvoju, nedostatak vitamina A je trenutno vodeći uzrok slepila. Nedostatak vitamina A takođe može da dovede do Xerophthalmie, stanja u kojem oči više ne mogu da proizvode suze, postaju suve, kapci natečeni, a ponekad čak i pojavljivanje čireva na rožnjači.

Šargarepe sadrže i antioksidans lutein. Hrana bogata luteinom povećava gustinu pigmenta u žutoj mrlji (zona na mrežnjači oka koja nosi najveći broj čulnih ćelija), a veća gustoća pigmenta na tom mestu znači smanjen rizik od makularne degeneracije koja vodi do slepila. Pored šargarepe, lutein se nalazi i u spanaću, kelju… kao i u drugom lisnatom povrću.

Međutim, ako vaši problemi s vidom nisu direktno povezani s ovim simptomima, vitamin A neće da poboljša vid bez obzira koliko šagarepe jedete.

Izvor: pixelizam.com

 

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA