Najnovije

BIVŠI SAVETNIK ZELENSKOG OTKRIO: Ukrajina nije dobrodošla u NATO i EU

Ukrajina treba da "prihvati realnost" i treba da počne da se razvija u svom pravcu, istakao je Aleksej Arestovič.

Kijev treba da prestane da se ponižava i da završi sa iluzijom da će se uskoro pridružiti Evropskoj uniji i NATO-u, rekao je Aleksej Arestovič.

Bivši savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog to je rekao danas u razgovoru sa novinarkom Julijom Latinjinom, komentarišući odluku Evropskog saveta iz sredine decembra o počinjanju pregovora sa Ukrajinom da se priključi bloku.

"Bez obzira koliko želimo da se priključimo NATO-u i EU, mi tamo nismo dobrodošli", rekao je on.

Arestovič je ocenio da bi cena "mogućnosti" da Ukrajina uđe u NATO bila početak "velikog rata sa Rusijom", dodajući da se isto odnosi i na druge zapadne zemlje.

"Zapad nije spreman da plati ovu cenu", rekao je on.

Cilj Ukrajine da "uđe u veliku uniju" je, kako smatra, "neizvodljiv" i jedini izlaz iz ove situacije je da "prestane da se ponižava", tako što će se spoljnopolitička pitanja rešavati u Kijevu, "a ne u Briselu, Vašingtonu ili Moskvi".

"Kijev bi stoga trebalo da prihvati realnost i počne da se razvija u svom pravcu, umesto da sledi iluziju povratka svojih granica iz 1991. i ulaska u EU i NATO", tvrdi on.

On je takođe naveo Azerbejdžan, Izrael i Južnu Koreju kao primere država koje nisu članice unije i kojima "ide poprilično dobro".

Odluku o otvaranju formalnih pregovora o pristupanju Ukrajine EU donelo je 15. decembra 26 od 27 država članica bloka. Mađarski premijer Viktor Orban, koji je bio jedan od glavnih protivnika ulaska Kijeva u blok, rekao je da njegova zemlja "ne želi da učestvuje u ovoj lošoj odluci" i napustio je prostoriju tokom glasanja.

NEĆE PREŽIVETI! Ekspert je priznao da tenkovi NATO-a nisu spremni za borbu protiv Rusije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA