Najnovije

CRVENO MORE SVE KRVAVIJE: Huti napali - Ameri odgovorili

Huti su napali američki brod, a SAD su ubrzo uzvratili. Rat dve države je u toku... bez ikakve sumnje.

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su da su njihove pomorske snage izvele operaciju protiv američkog kontejnerskog broda u Adenskom zalivu, nekoliko sati nakon ispaljivanja raketnog projektila na razarač "Graveli" američke ratne mornarice.

Kontejnerskim brodom KOI, koji plovi pod zastavom Liberije, upravlja kompanija Oceanik Services sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U floti ove kompanije je i naftni tanker "Marlin Luanda", koji je oštećen u raketnom napadu Huta.

Britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei saopštila je da je trgovački brod prijavio eksploziju na desnom boku nakon pogotka raketom tokom plovidbe na 69 nautičkih milja jugozapadno od Adena u Jemenu.

Proiranski pobunjenici Huti, koji kontrolišu velike delove Jemena, pokrenuli su od 19. novembra talase napada dronovima i raketama na komercijalne brodove u Crvenom moru, kao odgovor na operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Vojna kampanja Huta je poremetila komercijalni međunarodni pomorski saobraćaj zbog čega su mnoge kompanije obustavile tranzit kroz Crveno more.

Odgovor SAD-a napadom na Hute

Američke snage gađale su kopnenu kontrolnu stanicu za dronove Huta na severu Jemena, saopštila je Centralna komanda SAD.

U udarima je uništena kontrolna stanica, kao i 10 dronova, navodi se u saopštenju.

Američki udari su izvedeni zbog pretnje koju su "predstavljali trgovačkim i brodovima američke mornarice u regionu", dodaje se u saopštenju.

Prethodno je Centralna komanda SAD objavila da je američki ratni brod oborio tri bespilotne letelice i jednu protivbrodsku balističku raketu, ispaljene sa teritorije Jemena koju kontrolišu Huti.

Raketa je ispaljena ka Adenskom zalivu oko 20.30 po lokalnom vremenu, a 40 minuta kasnije, američki brod "Karni" oborio je tri bespilotne letelice iranske proizvodnje u blizini.

Pročitajte OVDE više o stanju na frontu u Ukrajini

Izvor: RTS / Rojters

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA