Najnovije

VREDAN 6 MILIONA ALI LETEO U VAZDUH: Ruska "Pirana od $500 sve uništila

Moskovski vojni ekspert Aleksej LEONKOV: Američki tenk je pretvorila u buktinju bespilotna letelica Pirana-10. Ona napada sa 4,5 kilograma eksploziva. Glavna prednost naših dronova je to što rade na jedinstvenim video frekvencijama i ne mogu ih oboriti tuđa sredstva za elektronsku borbu.

Kupola tih tenkova je slaba. A i u celini  nemaju zaštitu od bespilotnih letelica niti mogućnost da ih na vreme otkriju, pa su laka meta. Naši borci su krenuli u lov čim su dobili informaciju da se kod Avdejevke pojavio Abrams M1 koji dejstvuje sa zaštićenog položaja. Lov je bio uspešan jer FPV kamikaza dron može da manevriše u završnoj fazi leta, birajući i rezervoar kao najranjiviju tačku.

Prvi tenk Abrams, koji se prodaje za 6 miliona dolara, postao je u Ukrajini žrtva ruskog FPV drona „Pirana“ vrednog manje od 500 dolara.

Proizvođač tih kamikaze-dronova tvrdi da  praktično imuni na sve postojeće sisteme elektronskog ratovanja.

Ruske jedinice koje učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji već su dobile više od 8 hiljada „Pirana“.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov rekao je povodom pretvaranja prvog Abramsa u buktinju:

Taj tenk je spalila bespilotna letelica Pirana-10. Ona napada sa 4,5 kilograma eksploziva. Postoji i Pirana-7 koja može da nosi dva i po kilograma eksploziva. Pirana-10 ima i snažnije motore i šire propelere zato ima i veći dolet.

Dodatno je objasnio: „Glavna prednost naših dronova je to što rade na jedinstvenim video frekvencijama. Ako proizvođač koristi standardne video-predajnike, sredstva za elektronsko ratovanje vrlo lako zaguše njihov signal. Tada dron nekontrolisano leti jer gubi sliku čim se udalji od svog operatera 100–500 metara. U našem slučaju, slika ostaje stabilna, kristalno jasna. Ove frekvencije smo prvo testirali u tehnopolisu ERA Ministarstva odbrane i ispostavilo se da smo jedini proizvođač u Rusiji čiji se dron nije srušio“.

Simbirski konstruktorski biro „Pirana“ iz Uljanovska, koji je isporučio ruskim jedinicama pomenutih više od 8 hiljada dronova, svakog dana proizvede preko 100 novih dronova.

Leonkov je uveren da su Amerikanci, kada su Kijevu isporučili tenk Abrams M1, znali da je on apsolutno nespreman da odbije pretnju koju predstavljaju FPV kamikaze-dronovi:

SVEDOČENJE UKRAJINSKOG ZAROBLJENIKA: Diverziona akcija je izvršena "samo radi medijske pažnje" (VIDEO)

„Kupola tih tenkova je slaba. A i u celini  nemaju zaštitu od bespilotnih letelica niti mogućnost da ih na vreme otkriju, pa su laka meta. Naši borci su krenuli u lov čim su dobili informaciju da se kod Avdejevke pojavio Abrams M1 koji dejstvuje sa zaštićenog položaja. Lov je bio uspešan jer FPV kamikaza dron može da manevriše u završnoj fazi leta, birajući rezervoar kao najranjiviju tačku“.

Leonkov posebno naglašava da se sa masovnim korišćenjem dronova taktička borbena zona proširila na 10 km od linije borbenog dodira i do 500 m u visinu.

RUSKA POLICIJA UHAPSILA OKO 45 LJUDI: Širom zemlje padali redom

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA