Najnovije

DODIK: Sve Šmitove akte da poništi sama kolonijalna uprava - dajemo joj za to sedam dana

Narodna skupština Republike Srpske - na svojoj posebnoj sednici na kojoj je razmatrala aktuelnu bezbednosnu i političku situaciju u svetu i njen uticaj na Republiku Srpsku - zaljučila je da je u BiH na sceni ugrožavanje Dejtonskog sporazuma, ali da to ne radi Republika Srpska, nego strani faktor.

Predsednik Srpske Milorad Dodik poručio je da su mir i stabilnost neprikosnoveni u Srpskoj i da kreće u novu fazu borbe za Republiku Srpsku. U tom smeru idu i zaključci koje je predložio.

Kolonijalna uprava da poništi sve akte koje je doneo Kristijan Šmit, i to u roku od sedam dana - zatražio je pred poslanicima predsednik Dodik.

Ne uradi li to, Dodik je predložio da predstavnici Srpske zakažu sednicu Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi Šmitove odluke bile proglašene ništavnim, njihova primena  zabranjena za organe BiH, a sajt OHR-a proglašen naprihvatljivim i nezakonitim mestom objave akata.

Predložio je i da Parlamentarna skupština BiH zabrani "Službenom glasniku BiH" da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

- Na istoj sednici u Parlamentarnoj skupštini BiH treba da se donese i Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima, ali i da se razvlasti CIK kao paradržavni institut. Parlamentarna skupština da potvrdi ustavno određenje tako što će reći da ona jedina nadležna za donošenje zakona - rekao je Dodik.

Potrebno je, inicirao je predsednik Srpske, i da se utvrdi ubrzan put za članstvo u Evropskoj uniji, da se donese deklaracija o teritorijalnom integritetu BiH i na taj način pošalje poruka želje za stabilizacijom.

Na toj skupštini trebalo bi američkog, nemačkog i britanskog ambsadora i Kristijana Šmita, proglasiti neprijateljima BiH i zabraniti im rad u BiH. Ako se to ne desi, Dodik je predlažio da Republika Srpska, odnosno njeni predstavnici budu u institucijama BiH ali da ne odlučuju.

Posebno je naglasio da je moguće i raskidanje saradnje sa sadašnjim partnerima, ali i ponuda novog dogovora drugim strukturama u BiH.

Republika Srpska doneće - istakao je Dodik - deklaraciju o ustavnom uređenju BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Predložio je i da Srpska nastavi sa sprovođenjem svih do sada donesenih akata u vezi sa statusom, odnosno da se povuče iz sporazuma o Oružanim snagama, VSTS-u, indirektnim porezima i svim drugim sporazumima i da aktivira zakon o Agenciji za lekove i da donese druge zakone po hitnom postupku.

Dodatno je precizirao: „Predlažem da Republika Srpska donese svoj izborni zakon u formi nacrta, da bi mogao što pre da se sprovede javni dijalog o tome i da se u najskorije vreme krene u realizaciju. Ja ću potpisati. Dajte mi zakon, ja ću ga potpisati. Republika Srpska će insistirati na Dejtonskoj ulozi Srbije i na Vaskršnjem saboru treba da se konstatuje da su Bošnjaci prekršili sporazum, te da je Srbija spremna da u međunarodnim institucijama brani Republiku Srpsku i Dejton“.

Kolektivni Zapad je, po Dodikovoj oceni, pokrenuo hibridni rat protiv Republike Srpske jer je predugo opstala uprkos njihovom planu da ne opstane.

KAKAV PREOKRET: Forbs proglasio debakl britanskog "čelendžera 2" u Ukrajini

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA