Najnovije

NATO SE PRIPREMA ZA SUKOB NESAGLEDIVIH RAZMERA: Evropa mora biti spremna

Ne želim nikoga da plašim, ali rat više nije stvar prošlosti. Naredne dve godine će biti odlučujuće. Ovo zvuči poražavajuće, posebno za mlađe generacije, ali moramo se psihički pripremiti za dolazak nove ere, kaže poljski premijer Donald Tusk.

Evropa mora da se spremi za rat protiv Rusije, upozorio je u petak aktuelni poljski premijer i nekadašnji šef Evropskog saveta, Donald Tusk. On je naglasio da je EU ušla u "predratnu eru", te da će naredne dve godine biti ključne. 

Bez preterivanja

Tursk je u intervjuu za pet evropskih medija, uključujuči i poljsku "Gazetu viborču", rekao da je nova, ratna era već stigla. 

- Živimo u najkritičnejm vremenu od kraja Drugog svetskog rata. Naredne dve godine će biti odlučujuće - izjavio je Tusk 
Kako je dodao, opasnost od rata je itekako stvarna.

- Ne želim nikoga da plašim, ali rat više nije stvar prošlosti. Ovo je realno i u stvari je počelo pre više od dve godine. Ono što trenutno najviše uznemiruje jeste da je bukvalno svaki scenario moguć - istakao je Tusk.

Prema njegovim rečima, to nije preterivanje, već realna opasnost. 

- Razumem da će ovo zvučati poražavajuće, posebno za mlađe generacije, ali moramo se psihički pripremiti za dolazak nove ere. Predratne ere. Ne preterujem - kazao je Tusk. 

Poljski premijer je naglasio da niko u Evropi neće moći da se oseća bezbedno, ako EU ne obezbedi dovoljno oružja Ukrajini da ta zemlja ne bi bila poražena.

- Naš glavni zadatak treba da bude da zaštitimo Ukrajinu od ruske invazije i održimo Ukrajinu kao nezavisnu i celovitu državu. Danas je njena situacija mnogo teža nego pre godinu dana, ali i mnogo bolja nego na početku rata - naveo je Tusk. 

On je, takođe, pozvao na negovanje transatlantskih veza.

- Potreban nam je snažan savez sa SAD. Naš zadatak je da negujemo transatlantske veze, bez obzira na to ko će biti sledeći predsednik Sjedinjenih Država - rekao je Tusk.

Ipak, poljski premijer kaže da EU ustovremeno mora biti nezavisnija od NATO i samodovoljna u smislu odbrane, a sve to zarad Amerike. 

-  Bićemo privlačniji partner za Sjedinjene Države ako budemo samodovoljniji u odbrani - zaključio je Tusk. 

Potpuna besmislica

Komentari premijera Poljske dolaze samo dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin odbacio zapadne tvrdnje da će njegova zemlja posle Ukrajine napasti EU, nazvavši ih besmislicama. 

- Zapadne tvrdnje da ćemo posle Ukrajine napasti Evropu ima za cilj zastrašivanje sopstvenog stanovništva samo da bi im izbili novac iz džepa. Američki sateliti u istočnoj Evropi nemaju razloga za strah. Priče o potencijalnom ruskom napadu na Poljsku, Češku Republiku ili baltičke države predstavljaju propagandu vlada, koje nastoje da uplaše svoje građane da bi nametnuli dodatne troškove ljudima i naterali ih da nose taj teret na svojim plećima - naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, NATO se širi prema granicama Rusije, a ne obrnuto. 

- Došli su tačno do naših granica... Jesmo li mi otišli preko okeana do granica Sjedinjenih Država? Ne, oni nam se približavaju i prišli su veoma blizu. Rusija samo štiti svoj narod na njenim istorijskim teritorijama - naveo je ruski predsednik. 

Kolone NATO opreme prolaze kroz Slovačku 

NATO pakt ubrzano prenosi vojnu opremu i tehniku na ukrajinsku granicu. Kolone borbenih vozila, tenkova i među kojima su i američki "abramsi" i nemački "leopardi", kao i ostale vojne opreme primećene su u istočnom slovačkom gradu Prešov. 

Stanovnici tog mesta navode da se vojne kolone svakodnevno tuda kreću, te da preko Mađarske, Slovačke i Poljske idu ka granici sa Ukrajinom. Meštani Prešova, na osnovu toga zaključuju da je rat zaista blizu.  

Poljska suspendovala sporazum o naoružanju

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je u petak zakon o suspenziji sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, koji je potpisan u novembru 1990. godine, a čiji je cilj bio da smanji postojeće ofanzivno naoružanje država članica NATO i bivših zemalja Varšavskog pakta.

- Suspenzija ovog dokumenta će značiti da Republika Poljska neće biti u obavezi da sprovodi njegove odredbe - naveo je Duda.

Taj dokument je bio jedan od konkretnih pokazatelja kraja Hladnog rata jer su se dva bloka saglasila da poštuju ograničenja u pogledu broja vojne opreme, poput tenkova, borbenih vozila, aviona i municije stacioniranih u Evropi.

KAKAV PREOKRET: Forbs proglasio debakl britanskog "čelendžera 2" u Ukrajini

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA