Najnovije

ORBAN: Srbi i Dodik rade ispravne stvari - politika sveta prema Republici Srpskoj nije fer

Mađarska delegacija, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, boravila je u zvaničnoj poseti Republici Srpskoj u Banjaluci.

U Palati Republike održani su prvo zajednički, a zatim i tri odvojena susreta zvaničnika Srpske i Mađarske. Ocenjeno je da politika međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj nije fer.

Kategorično je odbačeno uplitanje stranaca u proces odlučivanja u BiH i najavljena je podrška na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Orban je prenio jasnu poruku da bez uključivanja Srba nema zdrave Evropske unije ni stabilnosti u Evropi.

Današnji sastanak Dodika i Orbana bio je osmi do sada, a drugi u godinu dana u Banjaluci. Za predsednika Srpske i mađarskog premijera bila je ovo prilika da se još jednom potvrde, ali i prodube dobri odnosi i saradnja Republike Srpske i Mađarske.

Orban je rekao da nije došao u Banjaluku iz simpatija, već "zato što Srbi i Dodik rade ispravne stvari".

Dodik je poručio da saradnja sa Mađarskom nije usmerena protiv nekoga trećeg.

- Mislim da danas treba da proslavljamo naše razgovore o našim dobrim bilateralnim odnosima i našem razumevanju o svim pitanjima - rekao je Dodik.

Oči u oči, u Palati Republike, bili su i srpski član Predsedništva Željka Cvijanović i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom. U istom formatu, sastali su se i premijer i ministarka finansija Srpske Zora Vidović i mađarski ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ.

Orban i njegovi saradnici u Banjaluku su doputovali u vreme velikih pritisaka na Republiku Srpsku, ali i na Mađarsku.

Orban je sa ponosom primio orden Republike Srpske, najviše republičko odlikovanje koje mu je predsednik Srpske dodelio povodom Dana Republike 9. januara.

- Ovo odlikovanje vam dajemo čistog srca sa puno ljubavi, sa željom da ojača ne samo naša, nego i prijateljstva naših ljudi, naših kompanija, da ojača budućnost koja će biti primer saradnje dva naroda, država, punih razumevanja - rekao je Dodik.

Orban je istakao da Dodik i Srpska uvek mogu da računaju na podršku Mađarske.

- Želim da shvatim da ovo odlikovanje nisam dobio zbog toga što sam do sada radio, nego zbog toga što ću posle ovoga da učinim - naglasio je mađarski premijer.

Orban je bio oštar na rečima u Palati Republike. Po tome je i poznat, kao jedan od najsnažnijih evropskih lidera, bez dlake na jeziku i uz dvotrećinsku većinu u svojoj zemlji. Predsednik Dodik je, ističe, konstruktivan rukovodilac i zbog toga Evropa treba da oda priznanje za njegov rad. Kritikovao je strance koji bi da uređuju odnose u BiH i nameću odluke, menjaju Izborni zakon.

Nedopustivim smatra bilo kakvo mešanje u unutrašnji dogovor koji moraju da postignu isključivo domaći političari.

- Ako se jednoj zajednici oduzme imovina, to dovodi do velikih problema i to ne sme da se radi. To je destabilizacija jer ruši sve što ste do sada postigli. Moj zadatak je, i ja mogu sebi da dozvolim, da kažem da postoje nepravde i da je nepravedna politika prema vama - naglasio je Orban.

Tokom prvog susreta Dodika i Orbana, nakon što je Brisel dao zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora BiH, neizostavna tema bio je i njen evropski put. BiH će na tom putu i dalje nesumnjivo imati podršku Mađarske, nakon što od 1. jula počne da predsedava Evropskoj uniji.

- Ne želimo da se krećemo ka EU ako gubimo našu automoniju. Želimo da pojačamo našu autonomiju krećući se ka EU i mi taj proces prepoznajemo na taj način. I mislimo da je samo uravnotežen odnos u BiH i dogovor u okviru BiH, a ne nametanje od strane bilo koga, garancija i za Evropu da može da primi jedan uravnotežen prostor stabilnim u svoje okrilje - istakao je Dodik.

Orban je rekao da ima tim koji će se baviti zapadnim Balkanom i unutar toga tim koji će se baviti BiH i da će dolaziti vrlo često, jer želi da postigne dogovore i u Banjaluci i u Sarajevu.

Republika Srpska nastavlja sa politikom neuvođenja sankcija Rusiji i neće dati saglasnost na nivou BiH da se to uradi. Za Mađarsku, prostor Balkana mora da bude integrisan u Uniju i Brisel finansijsku i političku pažnju trebalo da usmeri na ovaj dio Evrope, a ne na Ukrajinu.

- Posle dugih rasprava odlučili smo da damo 50 milijardi evra Ukrajincima u narednim godinama. Pedeset milijardi evra! Pričamo da nemamo navca, ali, nekako smo ga našli. Zamislite da od toga BiH dobije 30 milijardi, da bismo pomogli da se pripremite za članstvo u EU! Kakva bi se čuda uradila od tih para - rekao je Orban.

Novo poglavlje u odnosima Republike Srpske i Mađarske biće narodna diplomatija, da se narodi Srpske i Mađarske povežu. Zato i ne čudi da je poruka dvojice lidera bila da su Srpska i Mađarska bez obzira na udaljene granice susedi, takvim ih čine naši narodi.

RUSI SPRŽILI SKLADIŠTE UKRAJINSKE ARMIJE: Vrlo važan pogodak za dalji tok rata

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA