Najnovije

Porošenko crta novu podelu Ukrajine!

KIJEV - U Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, prema naredbi ukrajinskog predsednika Petra Porošenka započela je izgradnja "treće linije odbrane".
Petar Porošenko (foto: RIA novosti)

Petar Porošenko (foto: RIA novosti)

Kako je objavljeno na sajtu ukrajinskog lidera, "jaka sanitarna zaštita" se stvara radi zaštite od ustanika i diverzanata, koji bi mogli da naruše mirni život Ukrajinaca. U štabu ustanika Donjecke narodne republike su potvrdili da su snage nacionalne garde započele izgradnju utvrđenja na granici sa Donbasom, i da uz pomoć građevinskih mašina kopaju rovove i podižu betonske ograde. Mobilizovali su i lokalno stanovništvo, navode u štabu DNR. Međutim, uprkos režimu o prekidu vatre, dogovorenom 5. septembra u Minsku, ukrajinska vojska nastavlja da teškom artiljerijom gađa gradove i naselja u Donbasu. Donjecko gradsko veće juče je saopštilo da je prilikom granatiranja grada u petak troje civila poginulo, dok je četvoro ranjeno. Premijer samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko je rekao i da je primećeno ozbiljno nagomilavanje ukrajinskih snaga u ovoj oblasti. On je objavio i uvođenje "režima tišine" od subote u Donbasu i početak povlačenja artiljerije i teške tehnike kroz pet dana. Lider DNR je istakao da će se povlačenje vojne tehnike obaviti pod kontrolom Oebs. Zaharčenko je podsetio da su ustanici i ukrajinske snage potpisale sporazum po liniji razgraničenja, i da je još u Minsku, 19. septembra, dogovorena tampon zona od 30 kilometara između zaraćenih strana. Takođe, premijer DNR je ranije objavio kako je sa ukrajinskom vojskom dogovoreno njeno povlačenje iz pojedinih sela, kako bi se između zaraćenih strana stvorila demilitarizovana zona, kao što je predviđeno sporazumom o primirju, a ukrajinska strana je demantovala da takav dogovor postoji.
Pročitajte još:

U Donjecku i predgrađima i dalje odjekuju detonacije granata

Vladimir Putin razgovarao sa Angelom Merkel

Porošenko je najavio u subotu i da će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom na samitu u petak u Milanu, dok se pomalo gasi mirovni proces na istoku Ukrajine. Porošenko je u Harkovu, na severu pobunjeničke zone, potvrdio učestvovanje na samitu Asema (Dijalog Azije i Evrope) i tamo će se sastati s Putinom u prisustvu visokih evropskih dužnika, među kojima i nemačke kancelarke Angele Merkel, italijanskog premijera Matea Rencija i britanskog šefa vlade Dejvida Kamerona. Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA