Najnovije

PAŽNJA: Vučić ide kod pape u Vatikan!?

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dobio je od ambasadora Svete stolice apostolskog nuncija nadbiskupa Orlanda Antoninija, poziv da poseti Vatikan. Tokom susreta, Vučić je zahvalio nadbiskupu Antoniniju na nesebičnoj pomoći pruženoj tokom poplava i istakao da ceni principijelan stav Vatikana prema nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Vučić (Foto: JuTjub)

Vučić (Foto: JuTjub)

Apostolskog nuncija premijer je obavestio o ostvarenom napretku u obnovi poplavljenih područja i istakao da ceni uravnoteženu poziciju Vatikana po svim regionalnim pitanjima. Nadbiskup Antonini je preneo da „Karitas”, humanitarna organizacija Katoličke crkve, nastavlja da pruža pomoć i istakao da je najvažnije da se ljudi iz ugroženih područja duhovno oporave. Predsednik vlade i papski nuncije razgovarali su i o dva sporazuma nedavno potpisana između naše zemlje i Svete stolice, sporazumima o saradnji u oblasti visokog obrazovanja i o saradnji Narodne biblioteke Srbije i Apostolske biblioteke u Vatikanu.
Pročitajte još:Dačić: Odgovorni smo u procesu pregovora sa EU
Iako su poslednjih meseci Srbiju posetila dvojica visokih zvaničnika Svete stolice, nadbiskup Dominik Mamberti, koji je laički govoreći ministar spoljnih poslova Vatikana, i nadbiskup Žan-Luj Bruges, glavni arhivar i bibliotekar Svete rimske crkve, do uzvratnih poseta još nije došlo. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio je na ustoličenju novog pape Franje, a mediji su tada najveću pažnju posvetili njegovom rukovanju sa Hašimom Tačijem, budući da je i on prisustvovao ustoličenju, zbog čega je iz kabineta predsednika objašnjavano da se radilo o neformalnom susretu i protokolarnom rukovanju. Predsednik Nikolić je u poruci koju je poslao papi Franji prilikom posete nadbiskupa Mambertija naveo, između ostalog, da bi mu bilo drago da poželi poglavaru Rimokatoličke crkve dobrodošlicu u Srbiji, ali kada o njegovoj poseti bude postignut dogovor sa SPC. Inače, prvi predsednik Srbije koji je na poziv pape došao u Vatikan bio je Boris Tadić. On se 2005. godine sastao sa papom Benediktom Šesnaestim kojem je preneo „bratske pozdrave” patrijarha Pavla i poruku da Srpska pravoslavna crkva posebnu pažnju pridaje negovanju i produbljivanju dobrih odnosa sa Rimokatoličkom crkvom. Izvor: Politika (J.Č.)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA