Najnovije

Ministar privrede Nemačke: Sankcije Rusiji nikom ne pomažu

BERLIN - Nemački ministar privrede Zigmar Gabriel izjavio je danas za TV mrežu ARD kako ne veruje da bi strože sankcije protiv Rusije mogle da pomognu rešavanju ukrajinske krize, iako je kancelarka Angela Merkel u subotu izjavila kako EU razmatra nove sankcije.
Berlin (Vikipedija)

Berlin (Vikipedija)

Osim što je ministar, Gabrijel je zamenik nemačke kancelarke i lider Socijaldemokratske stranke (SPD), koja deli vlast sa konzervativcima Merkelove. On i nemačka kancelarka su dosad u principu bili saglasni oko sankcija, iako su im se nemački privrednici protivili, prenosi Rojters. "Ne vidim kako bi to (nove sankcije) moglo ekonomski da nas unapredi. To će samo otežati situaciju", rekao je Gabrijel. On je kritikovao i NATO zbog "zveckanja oružjem" na ruskoj granici, naglašavajući kako je za ukrajinsku krizu neophodno političko rešenje. Gabrijel je podržao politiku pregovora Angele Merkel i nemačkog ministra inostranih poslova Frank-Valtera Štajnmajera sa Putinom. Nemačka kancelarka je na sastanku G20 u Brizbejnu izjavila kako trenutna situacija "nije zadovoljavajuća" i kako će se ministri spoljnih poslova EU sastati u ponedeljak da bi razmotrili dalje korake, uključujući moguće dodatne sankcije prema Rusiji. Ministar spoljnih poslova Štajnmajer, koji naredne nedelje treba da poseti Moskvu i Kijev je, međutim, u intervjuu za "Velt am zontag" rekao kako je ekonomski pritisak na Moskvu već ogroman i kako ne očekuje da će ministri spoljnih poslova EU podržati uvođenje dodatnih sankcija.
Pročitajte još:Porošenko: Pripremamo se za opšti rat!Kraj Američke vojne dominacije
Gabriel je, takođe, podvukao kako sankcije znatno više pogađaju Rusiju nego Nemačku. On je podsetio da Nemačka ostvaruje samo četiri odsto spoljnotrgovinskog prometa sa Rusijom, ali je priznao da ima sektora nemačke industrije koje sankcije teško pogađaju. Gabrijel je naglasio kako se ekonomska situacija u Rusiji pogoršava zbog sankcija i kako Rusi "neće moći da izdrže ovako još dugo". Osim sankcija, i pad cena nafte na svetskom tržištu negativno deluje na ruski budžet, a vrednost rublje opada na svetskom finansijskom tržištu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA