Najnovije

ŠOK: EPS traži povećanje cene struje od najmanje 15 odsto!

Elektroprivreda Srbije je Vladi dostavila predlog da od septembra struja poskupi minimum 15 odsto!
Struja definitivno poskupljuje, pitanje samo koliko, foto: Regblog.org

Struja definitivno poskupljuje, pitanje samo koliko, foto: Regblog.org

Premijer Aleksandar Vučić je zatražio dodatnu analizu predloženog poskupljenja struje, a od EPS-a da hitno počne da sređuje stanje u preduzeću. - Prvo završite proces korporativizacije firme, oslobodite se viškova rukovodilaca i obezbedite da se iz Elektroprivrede ne odlivaju pare, pa onda možemo da razgovaramo o poskupljenju - zatražio je Vučić. Prema računici premijera, posao korporativizacije može biti gotov u narednih mesec dana, objašnjava izvor “Blica” iz Nemanjine. Ukoliko Vlada prihvati da podrži poskupljenje, to bi, saznajemo, moglo biti između deset i 12 odsto. Viša cena struje, nažalost, očigledno je neminovnost. - U svim razgovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama poslednjih godina definisano je da cena struje mora postepeno dostići ekonomski nivo. Posledice poplava ne treba dovoditi u vezu sa korekcijom cena struje, jer je to moralo da se desi. Poplave su samo dodatni razlog da se o poskupljenju govori već sada - tvrdi izvor “Blica”. U Vladi kažu da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi i na ivici ekonomske cene. Zelena tarifa koju građani najčešće koriste se, čak, prodaje po ceni ispod one po kojoj se proizvodi. - Ako bi i povećali cenu električne energije, to je jedna trećina rešavanja problema. Ne želimo da neefikasnost u Elektroprivredi plaćaju građani, komentar je v.d. direktora EPS-a Aleksandra Obradovića na mogućnost poskupljenja struje. On je i sam više puta zahtevao da Vlada podrži korporativizaciju preduzeća. - U EPS ima 13 privrednih društava u kojem rukovodi 600 direktora najvišeg i srednjeg nivoa upravljanja i oko 50 šefova službi. Jedinstvenim upravljanjem u poslovima finansija, prava, IT, javnih nabavki, ljudskih resursa i odnosa s javnošću godišnje bi se uštedelo 36 miliona evra. Dok se ne desi korporativizacija EPS nije moguće uraditi procenu potrebnog broja zaposlenih na svim, pa i na rukovodećim mestima. Prosečna neto zarada na nivou sadašnjih 650 rukovodilaca iznosi 87.000 dinara - objašnjavao je više puta v.d. direktora EPS Obradović.
Pročitajte i:Vujović: Plate i penzije idu dole 10%, nadam se ne preko toga!Na prodaju ide 600 državnih firmi!Srpske banke zarađuju 90 miliona na dan samo na kamatama i provizijama!
Ipak, prvi čovek EPS-a podseća da je šteta od poplava samo u rudarskom sektoru oko 100 miliona evra, a da je EPS, osim direktne štete od poplava, prinuđen i da uvozi struju što predstavlja dodatno opterećenje. - Odluka o povećanju cene struje zavisiće od sredstava koja budu opredeljena - zaključuje Obradović. Kako saznajemo, v.d. ministra finansija Dušan Vujović ne protivi se, u načelu, blagom poskupljenju cene električne energije. S druge strane, kako nam je potvrđeno, on insistira da se korporativizacija EPS-a sprovede u što kraćem roku, ali i da se obezbede uštede. - Samo povećanje cena struje bez profesionalnog i odgovornog menadžmenta nema smisla. Više cene bi ostale bez efekta i bile upotrebljene za povećanje plata koje su i sada previsoke - komentar je ministra Vujovića. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA