Najnovije

Oprez ako imate slabo srce! Magneti na frižideru mogu vas ubiti

Magneti za frižidere i nakit za ukrašavanje mogu biti prave ubice ako imate slabo srce, upozorili su stručnjaci. Snažna vrsta magneta koja se u poslednje vreme koristi u komercijalnim proizvodima može smetati "pejsmekerima" i ugrađenim uređajima za srce, a posledice mogu biti fatalne.
Magneti na frižideru mogu vas ubiti (foto: china-magnew.com)

Magneti na frižideru mogu vas ubiti (foto: china-magnew.com)

Stručnjaci upozoravaju da je dovoljno biti 3 centimetra udaljen od magneta kako bi se destabilizovali uređaji od životne važnosti. Naglašava se kako nije reč o starim gvozdenim magnetima, koji su tamno sive boje, već o novoj generaciji magneta sjajne srebrne boje - napravljenih od neodmijuma. Ti moderni magneti ulaze sve više u upotrebu zbog svoje jake magnetne sile, ali i manjih troškova proizvodnje. Zbog toga se sve češću ugrađuju iu računarske "tvrde diskove", slušalice, zvučnike, ali i igračke, nakit pa čak i odeću.
Pročitajte još:Ovo su mirisi koji će oterati dosadne komarce5 efikasnih domaćih lekova protiv hrkanja
Švajcarski istraživači iz Univerzitetske bolnice u Cirihu testitrali su neodmijske magnete u 70 pacijenata koji su imali ugrađene uređaje za srce.Mali magneti od 8 grama smetali su svim pacijentima koji su se nalazili na 3 centimetra od njih! Kada bi se odmaknuli uređaji bi se vratili u normalan rad. Najveća bojazan za te osobe je, ako na primer na odeću stave bedž koji sadrži tu vrstu magneta. Dugotrajna izloženost zaista bi ih mogla stajati života. Izvor: Dnevno hr.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA