Najnovije

Beograd "otopljava" odnose sa Tiranom!

TIRANA - Predsednik Vlade Albanije Edi Rama narednog meseca dolazi u zvaničnu posetu Srbiji, gde će biti gost Aleksandra Vučića. Ovo je najviša zvanična poseta albanskih čelnika Beogradu još od dolaska Envera Hodže 1947. godine koga je ugostio Josip Broz Tito. Rama je trebalo da poseti Beograd pre pola godine, ali je poseta odložena zbog vanrednih izbora u Srbiji.
(Bolji odnosi sa Albanijom) Foto: Kosovo net

(Bolji odnosi sa Albanijom) Foto: Kosovo net

Stručnjaci su saglasni da na dolazak albanskog premijera treba gledati kao na relaksaciju odnosa balkanskih država, dodatno poremećenih ratnim sukobima 90-ih godina i otcepljenjem Kosova. Tu su i očekivanja Brisela koji regionalnu saradnju stavlja među prioritete kada analizira napredak u evrointegracijama. - Aktuelna albanska vlada pokušava da poboljša odnose sa svim faktorima, pa u tom kontekstu treba gledati i najavljeni dolazak Rame, kao i skup u Cavtatu gde je dogovorena izgradnja jadransko-jonskog autoputa - komentariše za "Vesti" Dragan Đukanović, član Evropskog pokreta u Srbiji.
Pročitajte još:Vučić čestitao CeraruSNS: DS i LDP izmišljaju!
Podatak da je poziv prvo stigao iz Beograda, a ne obrnuto i da je Kosovo uvek bilo kamen spoticanja u odnosima dve države, za našeg sagovornika ne menja suštinu stvari. - Ko je inicirao posetu jeste važno, ali ne previše. Poseta će doprineti relaksaciji odnosa i kada se radi o Kosovu. Budući da se zahvaljujući dijalogu iz Brisela postepeno rešavaju odnosi između Beograda i Prištine, logično je da za Srbiju i za Albaniju Kosovo više ne bude otvorena tema - dodaje Đukanović. Albanija je samo dan nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. priznala Kosovo. Ako se različiti stavovi prema nezavisnosti Kosova ostave po strani, svakako će unapređenje ekonomske saradnje dve države biti u vrhu tema razgovora. Tu je Srbija u povoljnijoj poziciji budući da u međusobnoj trgovinskoj razmeni ima značajni suficit. Prošle godine je srpski izvoz u Albaniju iznosio 87,9 miliona, a uvoz svega 12,1 milion evra. Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA