Najnovije

Plate i penzije manje od novembra

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović u ponedeljak će predstaviti kompletan predlog mera štednje koje je u četvrtak najavio premijer Aleksandar Vučić, saznaje Kurir.
Evropske penzije (Foto: Vikimedia)

Evropske penzije (Foto: Vikimedia)

Nakon toga predlog rebalansa budžeta po hitnom postupku će biti dat Vladi Srbije na usvajanje i do kraja nedelje prosleđen u proceduru Skupštine Srbije. - Premijer je već najavio da će mere biti primenjivane od oktobra. U principu će sledeća nedelja biti podređena donošenju rebalansa, kako bi se već početkom oktobra drugačije obračunavale plate i penzije, ali sprovodile i druge mere uštede. Prema sadašnjem planu, novembarski platni i penzioni čekovi bili bi umanjeni za pomenute iznose - kaže izvor Kurira iz Vlade Srbije. Podsetimo, Vučić je u intervjuu za RTS izjavio da građani „ne treba da brinu“ i da je Srbija „hiljadama milja daleko od bankrota“. - Oštra borba protiv sive ekonomije, otpuštanje viška ljudi u administraciji, smanjenje subvencija pojedinim javnim preduzećima, jačanje privatnog sektora“ mere su koje je premijer najavio za ozdravljenje „bolesne srpske ekonomije“. Plate i penzije u tom planu, kako se može videti iz najavljenog, nisu ključni faktor uštede.
Pročitajte još:

Pljačka Srbije: Strane banke nam naplaćuju 2 puta veće kamate, nego Hrvatima i Bošnjacima!

I Vladimir Gligorov, stručni saradnik Bečkog instituta, kaže da su mere očekivane i da se po njihovom sprovođenju očekuje povećanje poverenja investitora i smanjenje rizika od bankrota. Prema njegovim rečima, veoma zanimljiva i dobra mera je smanjenje subvencija. Pozitivna je i najava da se prelazi na ekonomsku cenu gasa, što bi bilo važno jer bi se time eliminisali dodatni gubici u tom sektoru. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA