Najnovije

Rusija postaje lider u izvozu žitarica

MOSKVA - Izvoz ruskih žitarica obara rekorde: u avgustu je u inostranstvo prodato preko 4,5 miliona tona žitarica. Razlog za to nije samo bogata žetva. Rusija na svetsko tržište isporučuje žitarice izvanrednog kvaliteta prestižući konkurente po mn
Moskva (Foto: sofaraa.net)

Moskva (Foto: sofaraa.net)

Ove godine je žetva žitarica obilna. Tome pogoduje i vreme – ništa ne ometa sakupljanje letine, ističe predsednik Ruskog saveza proizvođača žitrica Arkadij Zločevski:

Naša prognoza za žetvu 2014. godine je 104 miliona tona žitarica plus-minus 2 miliona tona u zavisnosti od vremena. U spremištima se nalazi već 87 miliona tona, što je izmereno vagama za silose. Mislim da se ova cifra neće značajno promeniti, pošto je vreme lepo i zrno je suvo. Pritom se dobrim tempom odvija setva ozime, odnosno, postavlja se temelj za buduću letinu. Zasejano je već više od 8 miliona hektara. U planu je dva puta više. Do sada je tempo sejanja ozime brži u poređenju s prošlom i pretprošlom godinom.

Pročitajte još: Nemačke vojne firme napuštaju zemlju zbog sankcija Rusiji!Medvedev: Mi smo pristojan svet!

Rusija tradicionalno oko četvrtine žetve žitarica izvozi. Ali stručnjaci prognoziraju da će se ove godine isporuke u inostranstvo povećati i da će dostići 30 miliona tona. Tome, naravno, ide na ruku dobra žetva. Međutim, postoji još jedan važan faktor – kvalitet zrna. Rusko je odlično. A proizvođači iz Ukrajine, Rumunije i Francuske su podbacili. Kišno leto je dovelo do toga da francuska pšenica vrlo brzo proklija i postaje neupotrebljiva za pravljenje mlinsko-pekarskih proizvoda. Značajne količine sopstvene žetve će morati da se iskoriste u stočnoj ishrani, a pšenica visokog kvaliteta za domaće potrebe će morati da se nabavlja od suseda.

Problemi konkurenata iz inostranstva idu na ruku ruskim proizvođačima žitarica. U avgustu je oboren rekord mesečnog izvoza. Pritom poljoprivrednike posebno raduje to što je u strukturi izvoza primetno porastao udeo pšenice koja služi za proizvodnju brašna s visokim sadržajem protiena. Do kraja leta u inostranstvo je poslato već 4,2 miliona tona pšenice, 411 hiljada tona ječma, 15 hiljada tona kukuruza. Ako se stvari tako budu odvijale i dalje, Rusija ima sve šanse da zauzme treće mesto po izvozu kultura žitarica – posle SAD i Kanade – već ove godine, odnosno 9 godina pre nego što se pretpostavljalo u Organizaciji za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

Izvor: Glas Rusije  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA