Najnovije

Ukrajina: NATO nije u stanju ni da izbroji ruske vojnike

"Fluidnost kretanja ruskih snaga i snaga koje podržava ruska vojska napred i nazad preko granice sa Ukrajinom čini gotovo nemogućim shvatiti njihov broj", iskreno je rekao američki general Filip Bridlav.
General Filip Bridlav (Foto: stripes.com)

General Filip Bridlav (Foto: stripes.com)

Bridlav je rekao da su ruske snage i dalje u Ukrajini, ali nije precizirao njihov broj već samo rekao da je njihov broj "značajno opao" u odnosu na ogroman broj koji je bio tamo pre više od nedelju dana. "Oni se, međutim, nisu vratili kući i još uvek su na raspolaganju da se vrate u Ukrajinu ako bi tako želela ruska vlada", kaže Bridlav. Rusija je pomerila određene svoje snage prema jugu Ukrajine radi pritiska na lučki grad Marijupolj, prenela je agencija Rojters. Upitan da li je ruski cilj povezivanje sa svojim snagama na Krimu duž ukrajinske obale, Bridlav je rekao:" Ne bih da spekulišem o tome šta im je namera, ali su svakako ostavili potrebnu vojsku koja može da preduzme akcije duž te obale ako bi to izabrali". Bridlav je rekao da je NATO zabrinut zbog ruskog naoružavanja Krima. "Priobalne krstareće rakete koje su tamo, sistem protiv-vazdušne odbrane koji je tamo postavljen može da izvrši veliki uticaj na severu Crnog mora i na one koji operišu na severu Crnog mora. I to je briga za sve nas", ocenio je Bridlav. "Čuli smo danas neke moguće nove sporazume...i naša je iskrena nada i želja da... dve sukobljene strane mogu da postignu dogovor i ponovo uspostave prekid oružanih sukoba", zaključio je Bridlav.
Pročitajte još:Viktor Lenta: Ratovao sam u Avganistanu, Čadu, Obali Slonovače, a u Novorusiji ostajem do pobede!Porošenko: Izgubili preko 50 odsto ratne tehnike!
PRIMIRJE SAMO NA PAPIRU Vrhovni komandant NATO za Evropu malo veruje u dvonedeljno primirje između ukrajinske vojske i proruskih snaga, sukobljenih na istoku Ukrajine. U obraćanju novinarima u prestonici Litvanije Vilnjusu, Bridlav je rekao da je sporazum postignut ovog meseca "primirje samo po nazivu, ali ono što se događa na terenu je potpuno druga priča", prenela je agencija AFP. Nivo nasilja, uključujući broj artiljerijskih paljbi poslednjih nekoliko dana, isti je kao i pre prekida vatre, rekao je Bridlav. Američki general je izrazio nadu da će se to promeniti kao i da će sporazum postignut juče, o formiranju tampon-zone između ukrajinske vojske i proruskih snaga, dovesti do stabilizacije situacije. Bridlav se nalazi u Vilnjusu na sastanku vojnih šefova NATO, koji su razgovarali o više pitanja, uključujući situaciju u Ukrajini i odnose sa Rusijom. Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA