Najnovije

Rokfelerovi napuštaju naftni biznis, hoće ekološku energiju!

NJUJORK - Naslednici porodice Rokfeler, koja je stekla ogromno bogatstvo u poslovima sa naftom, nameravaju da prodaju svoju imovinu u vezi sa fosilnim gorivima i da ulože sredstva u ekološki čistu energiju, prenosi Bi-Bi-Si.
Vila Rokfelerovih (Foto: progressingpilgrim.com)

Vila Rokfelerovih (Foto: progressingpilgrim.com)

Predstavnici fonda braće Rokfeler objavili su to uoči današnjeg samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koji se održava u NJujorku. Iako će fond u prvo vreme zadržati oko šest odsto imovine u oblasti fosilnih goriva, vremenom će ulaganja u tu granu biti svedena na nulu. Zajedno sa fondom braće Rokfeler u savez investitora koji su odlučili da obustave ulaganja u fosilna goriva ušlo je 180 organizacija i 650 privatnih lica. Oni su preduzeli taj korak u okviru međunarodne inicijative Global dajvest invest, koju su pre nekoliko godina osmislili američki studenti, preneo je NJujork tajms.
Pročitajte još: (VIDEO) Ovo svetske vlade i korporacije ne žele da vidite: Zemljani, film za koji morate imati hrabrosti!
Global dajvest invest je ekonomska platforma koja omogućava da se povuče imovina iz oblasti sa "prljavim" tehnologijama i da se zatim uloži u ekološki čiste projekte. Od početka ove godine obim investicija koje su fondovi, verske organizacije i univerziteti odlučili da prenesu u ekološki čiste projekte je udvostručen. Direktor fonda braće Rokfeler Stiven Hajnc je rekao da ta strategija odgovara viziji nafrnog magnata DŽona Rokfelera. "Uvereni smo da bi on, da je danas živ, kao odgovoran biznismen koji brine o budućnosti, zaustavio poslovanje s fosilnim gorivima i uložio u obnovljive izvore energije", kazao je Hajnc. Fond su osnovali sinovi DŽona Rokferela 1940. godine. Na dan 31. jula 2014. godina imovina fonda se procenjivala na 860 miliona dolara. Danas se u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održava jednodnevni samit o pitanjima klimatskih promena, na kome će učestvovati šefovi država i vlada 125 zemalja. To će biti prva takva konferencija na tako visokom nivou nakon sastanka u Kopenhagenu 2009. godine završenog neuspehom. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA