Najnovije

Pusić: Šešelj je završena priča, ali je on negativan za region

ZAGREB - Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić smatra da se neće menjati opšti smer hrvatske spoljne politike.
Vesna Pusić (Foto: JuTjub)

Vesna Pusić (Foto: JuTjub)

Ona pretpostavlja da će Kolinda Grabar Kitarović ublažiti retoriku kada je u pitanju unapređenje odnosa sa Srbijom i ističe da će s novom predsednicom države rado razgovarati o novim elementima i novim temama vezanim za spoljnu politiku. Grabar Kitarović je u pobedničkom govoru u nedelju kazala da će tražiti što veća manjinska prava Hrvatima "u Srbiji i Vojvodini", a založila se i za uspostavljanje trećeg entiteta u BiH. Pusić veruje da se radi "o euforiji iz predizborne kampanje u kojoj se svakakve stvari govore". "Verujem da će se Kolinda Grabar Kitarović identifikovati s funkcijom predsednice kada je preuzme. Ja ću svakako upotrebiti sve argumente u razgovoru s njom kako bi uskladili sve stavove vezane oko toga", naglasila je Pusić za Hrvatski radio. Ministarka navodi i da nije vreme za razmišljanje o menjanju političkog uređenja BiH. O tome treba razgovarati, ali to nije prioritet, dodaje ona. Pusić se nada i da će se Kolinda Grabar Kitarović, pošto je dobila izbore, u budućnosti postaviti državnički i odmaknuti od stranačke retorike.
Pročitajte još:Mi nismo BIRN
Ona je ocenila i da je "slučaj Šešelj završena priča" i dodala da joj se ne čini argumentovanim obrazloženje sudskog veća Haškog suda, koje je juče odbilo zahtev Tužilaštva da se Vojislav Šešelj vrati u haški pritvor. "U ovom trenutku i u ovim uslovima nema nikoga ko se može efikasno suprostaviti toj odluci međunarodnog pravosudnog tela...iscrpljene su sve mogućnosti", kazala je Pusić. Kako je zaključila, "Šešelj na slobodi ima negativan uticaj na odnose u regiji, ali je najveće opterećenje za samu Srbiju". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA