Najnovije

Ugroženo milijardu Androida, Gugl neće pomoći!

Bezbednosni propust, koji pogađa čak 60 odsto svih Android uređaja, Gugl neće zakrpiti, jer su telefoni "prestari da bi bili zakrpljenji"?!
Nema leka za stare Androide (Foto: openclipart.org)

Nema leka za stare Androide (Foto: openclipart.org)

Svi Android uređaji ispod verzije Kit.Kat 4.4 imaju bezbednosni propust u WebView komponenti, koja tokom pregledanja interneta ugrađenim, standardnim veb pregledačem koji dolazi sa Androidom, omogućava napad na uređaj i preuzimanje kontrole nad njim. Softverski problem je prilično ozbiljan, o njemu se raspravlja naširoko na internetu, pa su morali da reaguju čak i Gugl zaposleni na svojim Gugl+ nalozima, nudeći "rešenje". Kompanija Gugl neće rešavati ovaj problem, jer je, kako sama kaže, WebView je "stariji oblik softvera" i ne može da se zakrpi na standardan način - dopunom softvera ili preko Google Play prodavnice. Zato se Gugl time neće ni baviti, ali programeri koji su zainteresovani da reše ovaj problem za svaki Android uređaj ponaosob su "dobrodošli". Gugl kaže da je najbolje rešenje instalacija Hroma ili Fajerfoksa internet pregledača za Android ili kupovina novog telefona sa KitKat ili Android Lolipop softverom. Nažalost, veliki broj, od milijardu ugroženih korisnika živi sa jeftinijim Android uređajima, koji nisu sposobni da na pravi način "izguraju" Hrom ili Fajerfoks što znači da će morati da se naviknu na sporije učitavanje veb sadržaja, česta usporenja tokom rada ili pucanje tih aplikacija. Zapravo, izgleda da je tim korisnicima jedino rešenje da kupe novi telefon. Gugl ima problem da isporuči "zakrpu" zbog velikog broja različitih uređaja, različitih "dorađenih" verzija softvera (svaki proizvođač ima svoj Android ROM), kao i zbog ogromnog broja Android verzija. Bagom su pogođene i dalje aktuelne i prevaziđene Android verzije, od DŽeliBina nadole.
Pročitajte još:Saznajte zašto ne smete ostaviti mobilni na punjenju preko noći!Devet stvari za koje (možda) niste znali da postoje na FejsbukuNIJE NIMALO NAIVNO: Ako vaše dete ima neku od ovih aplikacija, odmah ih izbrišite!
Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA