Najnovije

Lavrov: EU već priznaje uzroke migrantske krize

MOSKVA – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je Rusija spremna maksimalno da koordiniše svoje aktivnosti u Siriji sa SAD i da podrži u vazduhu i umerenu opoziciju, kao i da Rusija želi da uvaži interese Sirije a ne samo njenog predsednika Bašara el-Asada ili samo opozicije.
Sergej Lavrov (Foto: Jutjub printskrin)

Sergej Lavrov (Foto: Jutjub printskrin)

„Ponoviću, velika greška je odbijanje Amerikanaca da koordinišu sa nama svoju antiterorističku kampanju. Mi smo na takvu koordinaciju spremni maksimalno. Više od toga, spremni smo da uključimo i patriotsku opoziciju, među njima i tzv. Slobodnu sirijsku armiju da podržimo iz vazduha “, rekao je Lavrov za TV „Rusija 1”. Prema njegovim rečima, najvažnije je doći do ljudi koji će sa autoritetom predstavljati određene oružane grupe koje se bore i protiv terorizma, prenela je agencija RIA Novosti. „Mi nikada ne zalupimo vrata, ne pravimo se uvređenim”, kazao je Lavrov, dodajući da to što je američki državni sekretar DŽon Keri predložio održavanje ministarskog sastanka u Beču svedoči da Vašington razume da je neophodno učešće Rusije u rešenju sirijske krize, a da Moskva smatra da je važno da se u rešavanje uključe Egipat, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan. Ruski ministar inostranih poslova rekao je da Moskva ne želi da uzima u obzir interesa samo Asada, niti samo opozicije, već interese Sirije, za koju je važna mirna situacija i što skoriji završetak rata „kako teroristi ne bi imali šansu da uzmu vlast u Damasku ili drugim delovima Sirije”, preneo je TASS. Lavrov je rekao da Asad odlično shvata da je neophodna konsolidacija sirijskog društva i početak političkog procesa. Prema njegovim rečima, predsednik Sirije je izrazio mišljenje da vojnu fazu borbe protiv terorizma treba dopuniti „konsolidacijom zdravog dela društva i početkom političkog procesa, koji će osigurati interese svih Sirijaca bez izuzetka po etničkoj i verskoj pripadnosti i političkim naklonostima”. Lavrov je, pritom, izrazio uverenje da će uspesi regularne sirijske vojske uz podršku ruske avijacije omogućiti konsolidaciju pozicija vlasti i da treba da zvanični Damask više zainteresuju za sprovođenje političkog procesa u zemlji. Ruski ministar je dodao da postoji nada da se u doglednoj budućnosti pokrene politički proces i da ta zemlja treba da se priprema za parlamentarne i predsedničke izbore. Potrebno je Sirijce postaviti za „pregovarački sto” kako bi sami izradili model života u njihovoj zemlji, a „naravno, treba se pripremati na izbore - parlamentarne i predsedničke”, rekao je Lavrov. Šef ruske diplomatije je, takođe, izrazio nadu da Evropska unija shvata neprihvatljivost njene distancirane pozicije od rešavanja sirijske krize. „Sigurno je kao 'okidač' poslužio talas migranata, iako ih je tamo oko 700.000, što je malo u poređenju sa količinom Ukrajinaca koje je prihvatila Rusije a približno uporedivo sa prilivom sirijskih izbeglica u zemljama regiona, o kojima je malo ko mislio dok migracija nije udarila na Evropu”, kazao je Lavrov.
Pročitajte još:TURSKA PORUČILA EU: Ispunite obećanja!HAOS U PRIŠTINI: Suzavac u parlamentu, specijalci i Kfor brane skupštinu od opozicije (VIDEO)
Prema njegovim rečima, „takav isključivo pragmatični interes Evrope treba da bude dopunjen njenim političkim uključivanjem u proces rešavanja”. „EU treba i već počinje da priznaje uzroke i migrantske krize i haosa na Bliskom istoku”, dodao je Lavrov. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA