Najnovije

DESET GODINA SRPSKE VIKIMEDIJE: "Cilj nam je milioniti članak na Vikipediji"

BEOGRAD - Više od 70 zvanica - urednika Vikipedije, volontera, partnera, saradnika, vođa projekata, predstavnika medija i drugih gostiju, okupilo se sinoć da pruži podršku promociji stvaranja, prikupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja u ovom delu regiona. Tom prilikom proslavljen je i jedan značajan jubilej - deset godina od osnivanja Vikimedije Srbije.
Proslava rođendana Vikimedije (foto: Wikimedia Commons/Mickey Mystique)

Proslava rođendana Vikimedije (foto: Wikimedia Commons/Mickey Mystique)

Na proslavi je najpre premijerno prikazan 10-minutni video u kome su osnivači Vikimedije Srbije govorili o nastanku i razvoju organizacije. - Vikimedija je nastala pre 10 godina iz entuzijazma nekolicine ljudi okupljenih oko Vikipedije na srpskom jeziku, a danas je priznata organizacija koja broji više od 170 članova – volontera, koji su realizovali više od 30 projekata slobodnog sadržaja - rekao je predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković. On se posebno zahvalio i svim partnerima i saradnicima koji su prepoznali značaj misije Vikimedijine Zadužbine – slobodan pristup znanju. Miloš Rančić, osnivač Vikimedije Srbije i nekadašnji predsednik, izrazio je zadovoljstvo što je Vikimedija danas velika organizacija sa još većim abicijama, a posebno što su se neke, kako se tada činilo grandiozne ideje, uspešno realizovale, te da ova organizacija i ubuduće treba da ima megalomanski pristup. Dragan Satarić, osnivač Vikimedije Srbije, podsetio je da je Vikimedija bila nosilac lokalizacije i integrisanja u pravni sistem Srbije "Creative Commons" licence za zaštitu autorskih prava na internetu, kao i da Vikimedija i dalje, kao što je to bilo od osnivanja, treba da neguje kreativnost. - Vikimedija je za ovih 10 godina uspostavila stabilnost - naglasio je Goran Obradović, osnivač Vikimedije Srbije i jedan od četvorice njenih predsednika, izrazviši nadu da će u narednoj dekadi ostvariti veću sveprisutnost. Đorđe Stakić, takođe osnivač Vikimedije Srbije i član Upravnog i Akademskog odbora, govorio je o uspehu Obrazovnog programa, kao projektu koji je započet u Srbiji, a kasnije se proširio i na druge ogranke Vikimedijine Zadužbine. Takođe je istakao i razvoj GLAM projekta, koji podrazumeva saradnju sa bibliotekama, galerijama, arhivima i muzejima. Jelena Prodanović, članica Upravnog i Akademskog odbora, posebno je naglasila važnost širenja zajednice i najavila buduće planove i projekte Vikimedije Srbije, koncipirane na prethodnim uspesima, ali i novim idejama. - Očekujem da na Vikipediji Srbije bude milion članaka. Dosad je objavljeno 300.000, ali cilj nam je da stignemo do milionitog - rekla je ona.
Šta deca znaju o Vikipediji
U delu programa prikazana je i vrlo simpatična anketa sa učenicima nižih razreda osnovne škole koji su odgovarali na pitanje da li znaju za Vikipediju. Anketu je snimila i montirala dugogodišnja urednica Vikipedije Dobrislava Ružić.
Ivana Madžarević, menadžerka projekata i zajednice Vikimedije Srbije, uručila je Zahvalnice za poseban doprinos promociji slobodnog znanja volonterima, urednicima Vikipedije sa najviše unosa, ali i partnerima, saradnicima i medijima koji su podržavali razvoj i rad ove neprofitne organizacije okupljene oko jednog cilja – slobodnog pristupa znanja svim ljudima na planeti.
DŽimi Vejls čestitao prvu deceniju srpske Vikimedije
Specijalno iznenađenje bila je video poruka osnivača Vikipedije DŽimija Vejlsa, koji se zahvalio Vikimediji Srbije na posvećenosti misiji pokreta, naročito kada je u pitanju jačanje i širenje zajednice.Vejls se posebno zahvalio Filipu Maljkoviću, Đorđu Stakiću i Branislavu Jovanoviću, kao članovima Upravnog odbora Vikimedije Srbije od osnivanja do današnjeg dana i poželeo Vikimediji srećan rođendan. Program proslave bio je upotpunjen projekcijom najboljih fotografija sa foto-konkursa „Viki voli Zemlju“.
Pročitajte još: 
[caption id="attachment_529515" align="aligncenter" width="650"]Zvanice na proslvai rođendana Vikimedije Srbije (foto: Wikimedia Commons/Mickey Mystique) Zvanice na proslavi rođendana Vikimedije Srbije (foto: Wikimedia Commons/Mickey Mystique)[/caption] Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA