Najnovije

Preko 80 odsto Rusa vidi Ameriku u negativnom svetlu

MOSKVA - Antizapadna osećanja dostigla su u postsovjetskoj Rusiji najviši nivo svih vremena, pri čemu ogromna većina - 81 odsto ispitanika, izražava negativan stav prema SAD i Evropskoj uniji, pokazuju rezultati danas objavljene ankete građana.
Licem u lice (Foto: ru.aravot.am)

Licem u lice (Foto: ru.aravot.am)

Odnosi sa SAD, nekadašnjim rivalom iz perioda hladnog rata, nikada nisu bili posebno topli za vreme vladavine Vladimira Putina, ali su oni sada izgleda znatno pogoršani otkako je počela ukrajinska kriza pre više od godinu dana, pakazuje anketa Centra Levada. "Nismo videli tako agresivna i snažna osećanja prema Zapadu još otkako smo počeli da istražujemo taj segment", rekao je za AFP direktor Levade Lev Gudkov. Negativan stav prema SAD izrazilo je 81 odsto ispitanika, u odnosu na 44 odsto iz januara prošle godine. Broj ljudi koji su odnose Moskve i Vašingtona ocenili kao neprijateljske iznosi 42 odsto prošlog meseca, što je 10 puta više nego januara 2014. godine kada je iznosio 4 odsto. Ispitivanje javnog mnjenja u Rusiji je takođe pokazalo da su tradicionalni dobri odnosi sa EU takođe u silaznoj liniji jer je broj onih koji imaju negativan stav prema EU sada 71 odsto, što je više nego dvostruko u odnosu na januar prošle godine. Odnose Rusije sa EU njih 24 odsto ocenilo je neprijateljskim, u odnosu na jedan odsto iz januara 2014. godine. Te odnose je kao napete ocenio 41 odsto ispitanika, u odnosu na devet odsto pre godinu dana.
Pročitajte još:Vojska Novorusije stigla do centra Debaljceva!EU izgubila 21 milijardu evra zbog sankcija Rusiji
Sasvim očekivano, skoro polovina ispitanika je rekla da su odnosi sa Ukrajinom sada neprijateljski, dok je taj postotak prošle godine u januaru iznosio dva odsto. Mnogi u Rusiji krive SAD za izazivanje sadašnje krize u Ukrajini i javno su izrazili čuđenje zbog čega se neka udaljena zemlja meša u unutrašnje poslove ruskog suseda, preneo je AFP. Ruska ekonomija, navodi francuska agencija, teško je pogođena s nekoliko krugova sankcija Zapada s tim što je znatno pala cena nafte a rublja izgubila polovinu vrednosti. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA