Najnovije

ŽELE POSAO, A NE PARE: Radnici firmi u stečaju nezainteresovani za "socijalni program"

Radnici u 188 preduzeća sa spiska za stečaj nisu zainteresovani za socijalni program. Svi oni koji se ne prijave, mogli bi da ostanu bez posla, ali i bez para.
Samo posao ih zanima (Foto: tomasvysniauskas.lt)

Samo posao ih zanima (Foto: tomasvysniauskas.lt)

U preduzećima koja su na spisku za stečaj radilo je 5.000 ljudi, ali je do sada samo 1.100 zaposlenih izrazilo želju da dobije socijalni program. Ministarstvo privrede je apelovalo na radnike iz ovih 188 firmi da se prijave, jer je to preduslov da bi mogli da dobiju otpremnine. Oni koji se ne prijave, mogli bi ostati i bez posla i bez para. "Preduzeća su dužna da u roku od 60 dana od dana prijema obaveštenja Agencije za privatizaciju, sprovedu anketu za socijalni program", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede. "Pošto su sve firme obaveštene u drugoj polovini februara, rok od 60 dana polako ističe. Taj program ne može da se menja, niti rokovi mogu da se prolongiraju i ukoliko ne iskoriste ovu šansu, radnici u preduzećima koja će u stečaj mogli bi da ostanu bez bilo kakve naknade za socijalne programe". Sindikati uopšte nisu iznenađeni zbog slabog odziva zaposlenih. Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, smatra da radnici sigurno još veruju u spas svojih preduzeća u kojima su proveli decenije. "S druge strane, potpuno su svesni da pare od otpremnina kratko traju, a da su isuviše male da bi otpočeli svoj biznis", kaže Savićeva. "Veliki problem Srbije jeste manjak radnih mesta i nemogućnost novog zapošljavanja. Svi ovi ljudi su svesni da gubitkom i ovakvog posla, novi neće naći. Radi se uglavnom o ljudima pedesetih godina, koji nemaju uslove za penziju, a znaju da su male šanse da ih neko ponovo zaposli". Predsednica ASNS napominje da će svi koji se ne odluče za otpremnine pokušati da ostanu u preduzeću. "Oni i sada pokušavaju da dobiju što preciznije podatke i raspituju se da li ima šanse da firma nastavi sa radom", priča Savićeva. "Uostalom, i nadležni ih ubeđuju da stečaj nije kraj za preduzeća. Eto još jedne obaveze Vladi i ministrima da ono što olako obećavaju i ispune".

Ucenjuju zaposlene

"Uopšte ne čudi podatak da se za otpremnine do sada prijavilo samo 1.100 ljudi, jer kod nas je praksa da i ono što je dobro zamišljeno, realnost pokvari", napominje Ranka Savić. "U nekim preduzećima su radnike ucenjivali da prvo potpišu sporazume da se odriču potraživanja neisplaćenih zarada, da bi dobili otpremnine. Trebalo je da obećaju da neće tužiti preduzeće, odnosno da će povući tužbu, ukoliko su je ranije pokrenuli", ističe predednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.
Pročitajte još:
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA