Najnovije

Američki general: Naša vojska ne želi da ratuje po fer uslovima!

VAŠINGTON- Američka armija ne želi da se bori ni sa čijom pri izjednačenim tehničkim mogućnostima – priznao je komandant kopnenih snaga SAD u Evropi general Frederik Ben Hodžs.
Ben Hodžs (Foto: wiesbadener-kurier.de)

Ben Hodžs (Foto: wiesbadener-kurier.de)

U intervjuu listu The Telegraph, bio je neočekivano i cinično otvoren: „Nisamo zainteresovani za pošetenu borbu sa bilo kime. Mi želimo da imamo superiornost u svim sistemima naoružanja. Ne mislim da smo zaostali z Rusijom, ali je Rusija po mnogim parametrima već prevladala tehnološki jaz koji nas je delio. Mi ne želimo da se ona oslobodi svog zaostajanja”. Hodžs je ocenio da je aktuelna konfrontacija između Rusije i Zapada „daleko od hladnog rata”: „Mi želimo da Rusiju vidimo u međunarodnoj zajednici i da sa njom sarađujemo u borbi protiv islamskog terorizma i atomskih ambicija Irana. To je razlika u odnosu n hladni rat”. Hodžs je posebno nglasio da je ratni sukob (SAD i NATO) sa Rusijom malo verovatan: „Ne smatram vojnu konfrontaciju uopšte neizbežnom. Ipak, moramo biti u bojevoj pripravnosti da bi diplomatija bila efikasna. Jedinstvo NATO je najbolja „polisa osiguranja” da takvog vojnog sukoba neće biti”. Na ovo je iz Moskve prvi odreagovao Konstantin Kosačov, šef spoljnopolitičkog komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta. „Hodžs je prvi priznao ono o ćemu mi stalno govorimo: da je cilj vojnog planiranja u NATO – vojna nadmoć nad Rusijom, a ne nekakva zaštita zapadnih vrednosti, čak ni obuzdavanje Rusije ili obezbeđivanje minimalne odbrambene moći. On je priznao da NATO neće dozvoliti vojni paritet”.
Pročitajte još:LUDILO: Kad pogrešno lansiraš S-300! (VIDEO)POLJACI DIŽU USTANAK: U Varšavi masovni protest – dosta im je siromaštva i bede!
Kosačov je ovome pridodao: „Upravo zbog mogućeg sloma pariteta, Rusija je uvek i bila zabrinuta zbog izlaska SAD iz sporazuma o protivraketnoj odbrani. Upravo zato smo i širenje NATO u svojoj vojnoj doktrini nazvali pretnjom. Rusija povećava svoj odbrambeni potencijal radi elementarnog  samoočuvanja. To je naša reakcija, a ne provokacija”. Svoj „odgovor Hodžsu”, Kosačov je zaključio rečima: „Svaka promena ravnoteže snaga u svetu kod „jačeg” stvara iluziju da može da čini šta poželi. Zato su se i dogodile Jugoslavija, Libija i Irak. Zato će Rusija svoje vojno planiranje nastaviti u dosadašnjem smeru. Da se ne bi našla među onima koji su „na reč” poverovali da je jačanje NATO  pored naših granica upereno protiv nekog drugog”. U minuli petak je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ocenio da NATO želi da dalje osvaja geopolitički prostor i da zato povećava svoj vojni potencijal u Istočnoj Evropi i približava se granicama Rusije. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA