Najnovije

Ruske bombe "na Berlin"

Nemački mediji shvatili su ozbiljno provokaciju pilota ruske Baltičke flote koji su prilikom manevara na vežbovnim bombama napisali stare bojne pokliče "Na Berlin" i "Za Staljina". "Bild" poruke smatra zlokobnim i pretećim, a autor podseća da su te parole koristili borci Crvene armije u ratu s nacističkom Nemačkom.

(Foto: Vojska Rusije)

(Foto: Vojska Rusije)

- U putinskoj Rusiji već godinama aktivno proslavljaju sovjetsko vreme. Cveta kult diktatora Josifa Staljina, a takođe se iznose paralele borbe sa fašizmom i sadašnjim sukobom Zapada i Rusije zbog Ukrajine. Poruke na avionskim bombama svedoče ne samo o nostalgiji za Sovjetskim Savezom, već i o opasnim tendencijama ruskog državnog i vojnog rukovodstva - piše novinar "Bilda".

Međutim, on je propustio da ukaže na nekoliko simboličnih aspekata poruke iz Rusije, gde se malo šta dešava slučajno. Naime, fotografije bombi sa starim bojnim pokličima pojavile su se na lokalnom sajtu koji održavaju ljubitelji ratnih brodova, ali su ih brzo preuzeli i objavili glavni ruski mediji, posle čega je bilo sigurno da će ih primetiti i Nemci. Osim toga, manevri su održani u bazi ruske enklave kod Kalinjingrada. Reč je o teritoriji koju je SSSR uzeo posle Drugog svetskog rata i to o delu Istočne Pruske, srednjovekovne feudalne države koja je ujedinila Nemačku. Svo nemačko stanovništvo odatle je proterano i naseljeni su Istočni Sloveni, a baza se nalazi u bivšem Instenburgu koji danas nosi ime Černjahovsk, po najmlađem sovjetskom ratnom maršalu Ivanu Daniloviču Černjahovskom, poginulom u blizini februara 1945. Budući da je reč o enklavi, Kalinjingrad je posebno ugrožen, pošto se susedne Poljska i Litvanija trude da otežaju promet, pa čak i osnovno snabdevanje. Reč je o zemljama koje naročito aktivno podržavaju ukrajinski režim Petra Porošenka i imaju otvoren neprijateljski stav ka Rusiji. Stoga je jedini pouzdan izlaz iz Kalinjingrada ka matičnoj teritoriji Baltičko more, pa su česti bliski susreti ruskih i zapadnih brodova i aviona. Ruski piloti u tim situacijama vrlo agresivno pokazuju svoje umeće i prepadaju NATO pilote proletima na udaljenosti od nekoliko metara, a Litvancima se stalno priviđaju podmornice Baltičke flote u njihovim vodama. Oko Kalinjingrada je Kremlj razmestio znatne kopnene, vazdušne i morske snage, a pre svega rakete srednjeg dometa za koje u NATO-u tvrde da mogu da nose i nuklearne bojeve glave. Nemce to naročito nervira, pošto je Rajhstag u dometu tih raketa na oko 480 kilometara od Kalinjingradske oblasti, a sada su se pojavile i preteće poruke na bombama.
Pročitajte još:AMERIČKI GENERALI UPOZORAVAJU: Rusija je najopasnija za nasUkrajinu čeka teška zima! A i Evropu…NEŠTO SE SPREMA: OEBS napušta Donjeck?
Izvor: Vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA