Najnovije

STEJT DEPARTMAN: Ukrajina je prinuđena da krši primirje u Donbasu radi samoodbrane

Stejt departman noćas je – kako se jedino i moglo očekivati – unapred skinuo sa Ukrajine svaku odgovornost na novu agresiju na Donbas.
Užasi rata u Ukrajini (Foto: RIA Novosti)

Užasi rata u Ukrajini (Foto: RIA Novosti)

Portparol američke diplomatije, DŽon Kirbi, izjavio je da je ukrajinska armija „prinuđena da otvara uzvratnu vatru” i da je prinuđena da „krši primirje u Donbasu radi samoodbrane”. Kirbi je, na redovnom brifingu za američke i strane novinare, rekao da – po podacima OEBS – većina kršenja minskih sporazuma događa se krivicom „proruskih separatista”. „Najveći broj napada – naglasio je Kirbi - dolazi sa strane proruskih separatista. Ukrajina ima pravo da se brani. Sjedinjene Države očekuju od svih strana da se pridržavaju minskih sporazuma, a to podrazumeva povlačenje naoružanja, prekid nasilja i pregovore”. Ovo je bio Kirbijev odgovor na pitanje: osuđuju li SAD granatiranja i raketiranja ukrajinskih snaga u „zoni konflikta”? Kijev je danas objavio da su „separatisti” gađali tri naselja pod njegovom kontrolom u blizini Donjecka, kao i varošicu Starognatovka u blizini Mariupolja. Ministarstvo odbrane DNR saopštilo je da su ukrajinske snage po gradovima i naseljima Donjecke Republike za proteklih 24 sata ispalile 1009 raketnih, artiljerijskih i tenkovskih projektila. Uprkos svemu ovome, Kirbi je otvoreno zapretio Donbasu i Moskvi: „Naglašavamo da će pokušaji Rusije i separatista da zauzmu nove teritorije imati svoju cenu”.
Pročitajte još:Putin: Ukrajinom se upravlja iz inostranstvaPogledajte kakva ukrajinska vojna sile ide ka Donbasu (VIDEO)
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA