Najnovije

Bugarski rat protiv imigranata: Bodljikava žica duž cele granice sa Turskom

I Bugari su odlučili da zaštite svoje granice od naleta imigranata koji bežeći od rata i siromaštva, na tlu Evrope pokušavaju da pronađu bolji život.
Ilustracija(Foto: pixabay)

Ilustracija(Foto: pixabay)

Dok policija u Kaleu pokušava da se izbori sa hiljadama imigranata koji pokušavaju da se domognu Evotunela očajnički želeći da uđu u Britaniju, bugarske vlasti odlučile su da ojačaju svoje granice sa Turskom. Prepreke koje je birtanska vlada postavila nisu prevelik zalogaj za imigrante koji na sve načine uspevaju da doskoče barikadama i domognu se britanskog tla. S druge strane, Bugari su konstruisali čeličnu ogradu koja će biti postavljana duž cele granice, a vlasti se već hvale kako je ona nedodirljiva. Lokalne vlasti nadaju se da će na ovaj način zaustaviti nemilosrdne kriminalne bande koje iskorišćavaju unesrećene porodice koje beže od rata iz Sirije, Iraka i severne Afrike. Bugarski šef granične policije Ivan Stojanov rekao je da su njihove operacije zaustavile više od 500 imigranata koji su prošlog meseca pokušali da pređu u zemlju. - Polovinu su uhapsile naše turske kolege, a polivina je vraćena. Cilj imigranta nije Bugarska. Oni nas koriste samo kao tranzit da se dočepaju Britanije ili neke druge razvijenije zemlje - rekao je Stojanov. Infracrvene kamere koje detektuju pokrete tela sprečiće i majke koje preko noći pokušavaju da prošvercuju decu u naručjima. Ograda je pod prismotrom 24/7, a naoružani stražari stacionirani su na strateškim tačkama duž celih 80 kilometara granice. Granična policija i iz osmatračnica sa dvogledima motri šta se dešava u Turskoj. Bugarska vojska takođe je odlučila da predupredi borbu protiv ISIS boraca koji pokušavaju da uđu u Evropu ili se vrate. Zemlja je ranije smatrana lakom preprekom za povratak, a bila je ucrtana i u mapi islamskog kalifata. Imran Khavaja, koji je snimljen kako pozira sa odsečenom glavom u uporištu ISIS-a, putovao je kroz Bugarsku u taksiju svog rođaka nakon što je prošle godine ušao u zemlju. Francuski osumnjičeni terorista Fric-DŽoli Joakin, koji se dovodi u vezu sa braćom Kuaši odgovornim za napad na Šarli ebdo, takođe je uhapšen u Bugarskoj u blizini graničnog prelaza. Međutim, za hiljade očajnih i uplašenih porodica koje beže od terorizma ekstremista, ograda predstavlja kraj jednog sna o boljem životu. U policijskoj stanici u pograničnom mestu Elhovo, sedmorica policajaca nadgledaju situaciju na TV monitorima koji uživo prate dešavanja na granici. Oni su na neprekidnoj radio-vezi sa svojim kolegama koji se nalaze na terenu. Boris Čeršikov, portparol UNCHR za Bugarsku, objašnjava da većina imigranata kod sebe nema lične isprave jer su im šverceri oduzeli kao otkupninu. - Svedoci smo da mnogo ljudi beži od Islamske države. Ograda je tu da bi ljude sprečila da uđu, ali to znači da će azilatni morati mnogo više da reskiraju i plaćaju više cene krijumčarima - dodao je Čeriškov.
Pročitajte još:Šta radi Porošenko dok Ukrajina propada?Nove žrtve sukoba u Ukrajini: Poginula četiri vojnikaDŽimi Karter: Amerika više nije demokratska zemlja
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA