Najnovije

SOROŠ: EU da prihvati milion azilanata godišnje

BEOGRAD - Predsednik "Soroš fonda" i fondacije "Otvoreno društvo", DŽordž Soroš smatra da Evropska unija treba da prihvati najmanje milion azilanata godišnje i da obezbedi 15.000 evra po tražiocu azila u prve dve godine da bi pomogla njihovo stambeno zbrinjavanje, zdravstvenu negu i obrazovanje.
DŽordž Soroš (Foto: Jutjub)

DŽordž Soroš (Foto: Jutjub)

Soroš smatra i da EU prihvatanje izbeglica treba da učini dopadljivijim državama članicama. Soroš je u autorskom tekstu koji je preneo list "Danas" u današnjem broju, izneo šest komponenata jednog sveobuhvatnog plana za rešavanje pitanja izbeglica. Prema njegovom mišljenu, EU mora i da predvodi globalni napor da se obezbede adekvatni fondovi za Liban, Jordan i Tursku, kako bi se pružila pomoć za četiri miliona izbeglica koje žive u tim zemljama. Zatim, EU bi morala da se obaveže da će najizloženije zemlje godišnje finansirati sa najmanje osam do 10 milijardi evra, uz balans koji bi stizao iz SAD i ostatka sveta. To bi moglo biti dodato iznosu dugoročnih obveznica koje bi se izdavale za podršku tražiocima azila u Evropi. EU, takođe, mora odmah da počne da pravi svoju jedinstvenu agenciju za azil i migracije i eventualno jedinstvenu pograničnu stražu EU, piše Soroš. On smatra da sadašnja mreža 28 odvojenih sistema za azil ne funkcioniše: skupa je, neefikasna i dovodi do neobuzdano nekonzistentnih rezultata u određivanju ko se kvalifikuje za azil. "Moraju biti uspostavljeni bezbedni kanali za tražioce azila, počev od Grčke i Italije do zemalja koje su njihova destinacija. To je veoma hitno kako bi se primirila panika. Sledeći logičan korak je širenje prostora u najizloženijem regionu čime bi se smanjio broj migranata koji se odlučuju za opasan mediteranski prolaz", piše Soroš. Ako tražioci azila imaju razumnu priliku da najzad stignu do Evrope, mnogo su veći izgledi da će ostati tamo gde se nalaze, a to će zahtevati pregovore sa najizloženijim zemljama, u saradnji sa agencijom UN za izbeglice, kako bi se tamo uspostavili procesni centri - a Turska bi bila prioritet, navodi. Konačno, da bi apsorbovala i integrisala više od milion tražilaca azila godišnje EU treba da mobiliše svoj privatni sektor - NVO, crkvene grupe i biznis - koji bi delovali kao sponzori. To će zahtevati ne samo odgovarajuće finansiranje, već i ljudski i informaciono-tehnološki kapacitet za povezivanje migranata i sponzora, smatra Soroš.
Pročitajte još:PAPA STIŽE U SRBIJU?! Većina vladika protiv, Sinod SPC tek treba odlučiPonašanje SAD vodi ka „nuklearnom armagedonu“
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA