Najnovije

Lavov i Ternopolj traže od Kijeva da ne pristane na „posebni status” DNR i LNR

Poslanici parlamenta Lavovske oblasti i odbornici gradske skupštine Ternopolja zatražili su od Vrhove Rade (parlamenta) Ukrajine da u ustav zemlje ne unosi „posebni status” Donbasa.
Sergej Lavrov (Foto: JuTjub)

Sergej Lavrov (Foto: JuTjub)

Iz Lavova je u Kijev otposlato otvoreno upozorenje: „Ne menjajte Ustav Ukrajine! „Posebni status” će legalizovati okupatore čija čizma gazi svetu ukrajinsku zemlju!” Ternopolj je očekivano „udario u iste žice”: „Koliko god sve naoko lepo izgledalo, „posebni status” će legalizovati vlast terorističkih grupa u Donbasu”. Ukrajinski parlament je već raspravljao o nacrtu ustavnih promena, ali sada vrda sa njihovim usvajanjem za koje je potrebna podrška najmanje 300 od 450 poslanika u Vrhovnoj Radi. Na ovo su već oreagovali predsednik Luganske Narodne Republike Igor Plotnjicki i predsednik parlamenta Donjecke Nrodne Republike Denis Pušiljin. Prvi je upozorio da Kijev odlučuje o ustavnim promenama koje se tiču Donbasa – bez Donbasa. A drugi ukazao: sve što je zapisano u Minsku-2 može biti realizovno samo kao celina. Danas se oglasio je opumonoćeni predstavnik Rusije u kontaktnoj grupi za Ukrajinu Boris Grizlov. On je upozorio zvanični Kijev: „Glasanje o Ustavu Ukrajine mora da bude čvrsto povezano sa istovremenim unošenjem potrebnih promena u članove 1 i 10 zakona o posebnom statusu Donbasa koji mora da bude trajan po Štajnmajerovoj formuli”. Grizlov je dodao da tekst tih izmena u pomenutom zakonu mora biti usaglašen u kontaktnoj grupi. Prema njegovim rečima, „Štajnmajerova formula” mora biti potvrđena Ustavom Ukrajine. Šef nemačke diplomatije je ukazao da Kijev mora doneti posebni zakon koji bi utvrdio „posebni zakon” i regulisao izbore u Donbasu i pritom ponudio formulu: „Sve treba da bude obezbeđeno na dan izbora u Donbasu na privremenoj osnovi, a od momenta kada OEBS objavi svoj izveštaj o izborima u Donbasu – na trajnoj osnovi”.
Pročitajte još:PRŠTE OŠTRE REČI: Nemačka upozorila Rusiju zbog „zloupotrebe“TROJNI PAKT: Ove tri evropske zemlje sklopile su vojni savez protiv Rusije!RUSKA AGENCIJA: DŽihadisti planiraju otmice Rusa u Turskoj da bi ih javno pogubili!
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA