Najnovije

PATRIJARH IRINEJ PISAO PAPI FRANCISKU: Prekinite proces kanonizacije Stepinca - on je podržavao Ustaše!

BEOGRAD - Srpski patrijarh Irinej rekao je da je Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, jer je on bio jedna od vodećih ličnosti u pronacisičkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ništa nije učinio da zaštiti srpski narod od genocida.
Patrijarh u manastiru Krka (Foto: JuTjub)

Patrijarh u manastiru Krka (Foto: JuTjub)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rekao je da je u dva pisma papi Franji poručio da zbog toga Stepinac ne može biti proglašen za sveca. Patrijarh Irinej je u pismima naveo da nije tačno da je Stepinac spašavao Srbe i Jevreje u Drugom svetskom ratu, već da je podržavao nacistički ustaški režim, pišu beogradski mediji. Poglavar SPC-a rekao je da je u pismima papi naveo samo ono što su istorijske činjenice, a da je stvar Vatikana kako će te argumente sada tumačiti. „Mi smo kazali ono što se istorijski desilo, da je Stepinac bio jedna od vodećih ličnosti toga vremena i da ništa nije učinio da zaštiti jedan narod, jednu crkvu. A mogao je. Nismo dobili odgovor, ali kako smo zaključili, o našim argumentima se ozbiljno razmišlja. I predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću rečeno je da papa ne žuri s kanonizacijom Stepinca“, kazao je patrijarh. Poglavar SPC je dodao i da se nada odlasku u Vatikan tim povodom. „Izražavamo želju za posetu povodom predloga pape Franje da se formira komisija u slučaju Stepinac i razmotri geneza svih događaja Srba i Hrvata iz tog perioda“, rekao je srpski patrijarh. Hrvatski Jutarnji list juče je objavio pisma srpskog patrijarha i ocenio da je zbog njih kanonizacija Stepinca dovedena u pitanje i da Vatikan neće preskočiti argumente SPC-a koji se tiču Stepinčeve ratne prošlosti. „Mi vas, Vaša svetosti, molimo da pitanje kanonizacije kardinala Stepinca skinete s dnevnog reda i prepustite nepogrešivom sudu Božjem“, naveo je patrijarh Irinej u prvom pismu upućenom papi Franji.
Pročitajte još:FILM KOJI SU SVI ČEKALI: Putin o rušenju Jugoslavije, svetskom poretku i ulozi Rusije u njemu (VIDEO)NARODNO VEROVANJE POSLE BOŽIĆA: Ovu stvar obavezno treba da sačuvate zbog zdravlja!
Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA