Najnovije

ON JE KONZUL SRBIJE U RUSIJI: Jedan od najbogatijih Rusa i Putinov džudo partner!

Počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu Genadij Nikolajevič Timčenko je jedan od najbogatijih Rusa, prijatelj Vladimira Putina, vlasnik kompanije, i osoba koja se već neko vreme nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Genadij Nikolajevič Timčenko (Foto: predsednik.rs)

Američka novinska agencija AP ocenjuje da bi današnje imenovanje Genadija Timčenka, kojeg opisuje kao milijardera i prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, za počasnog konzula Srbije u Sankt Peterburgu moglo da dodatno zakomplikuje položaj Srbije na Zapadu. Agencija navodi i da je "Timčenko, bivši Putinov džudo partner, živeo u Švajcarskoj i ima dvojno rusko-finsko državljanstvo". AP piše da "Srbija formalno želi da pristupi Evropskoj uniji od 28 nacija, ali je odbijala da primeni sankcije koje podržava Zapad protiv Kremlja zbog njegove uloge u ukrajinskoj krizi".
Ono što se zna jeste da je Putinov blizak prijatelj, iako o tom prijateljstvu nerado govori. Priča se da se druže više od dve decenije, a prema pisanju ruskih medija Putin mu je poklonio i štene labradora - Romija, iz prvog legla svoje ljubimice Koni. Zbog toga što podržava politiku ruskog predsednika, Timčensko se od 2014. nalazi na crnoj listi SAD. To je, bar po njegovom objašnjenju, i razlog zašto su SAD pokrenule pre dve godine istragu i protiv njega i njegove kiparsko-švajcarske firme Gunvor. Timčenko je tada kazao da je to pokušaj napada na predsednika Rusije Vladimira Putina. Kako je svojevremeno pisao Volstrit žurnal, američko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu u vezi s pranjem novca protiv Timčenka, odnosno da li je putem američkog finansijskog sistema prebacivao sredstva stečena iz navodnih koruptivnih radnji u Rusiji. Timčenko je, inače, jedan od prvih ruskih biznismena protiv kojih su SAD uvele sankcije. Zanimljivo je i da je pre dve godine izjavio da je spreman da izgradi železnički tunel ispod Kerčkog moreuza koji će povezati Krim i kontinentalni deo Rusije, čija bi gradnja koštala 1,12 milijardi dolara. Genadij Timčenko je vlasnik privatne investicione kompanije Volga grupa koja se specijalizovala za ulaganja u energetici, transportu i infrastrukturi. Sa bogatstvom koje je procenjeno na 11,4 milijardi dolara, zauzima peto mesto na Forbsovoj listi najbogatijih Rusa. Izvor: Tanjug/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA