Najnovije

BRISEL K*RVINSKI ĆUTI: Priština stavila šapu na srpsku imovinu

Na sednici skupštinskog Odbora za KiM opozicija oštro kritikovala vladinu politiku prema KiM, a deo opozicionara optužio je vlast da sve radi u korist kosovske nezavisnosti.

Marko Đurić - prvi čovek Kancelarije za KiM (Foto: JuTjub)

Sve što kosovska ministarka Edita Tahiri napiše u svom izveštaju o dijalogu Beograda i Prištine direktno se unosi u pregovarački okvir poglavlja 35, što je nedopustivo i sramotno, rekao je Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, podnoseći izveštaj o radu skupštinskom Odboru za KiM, koji ga je podržao. Opozicija je oštro kritikovala vladinu politiku prema KiM, a deo opozicionara optužio je vlast da sve radi u korist kosovske nezavisnosti, što je Đurić odbacio kao neistinu.
U uvodnom obraćanju poslanicima Đurić je kazao da nazire crni oblak koji se nadvio nad dijalogom sa Prištinom i dodao:
„Mi smo za dijalog, ali je sve jasnije da Priština, a, bogami, i međunarodna zajednica, koja godinama podržava jednostrano proglašenu nezavisnost, pokušavaju da nametnu Srbiji da prizna nezavisnost Kosova.”
Đurić je istakao i da je „njima poruka iz ovog parlamenta – neće proći. Nikada nećete moći da naterate vladu, parlament i građane da priznaju nezavisnost KiM. Želim da pošaljem jasnu poruku sagovornicima u Briselu – Srbija ima svoje pregovarače. Slušao sam Editu Tahiri kako se javno hvali da ono što ona napiše u svom izveštaju bude uneto u pregovaračko poglavlje 35. Nažalost, to je istina. Zato želim da odavde poručim da Srbija ima ministra za evrointegracije, i to je Jadranka Joksimović – a ne Edita Tahiri.”
Đurić je kazao da je njegov utisak da je „separatizam na KiM ušao u novu opasnu fazu, koja znači otimanje, pljačku i oduzimanje imovine, i to uz pomoć slaganja zakonodavnog mozaika”. Prištinske vlasti su, kako je rekao, stavile šapu na srpsku imovinu, a iz Brisela – tišina.
„Nećemo da ćutimo, hoćemo da se borimo, a oni u državnim agencijama, sportskim savezima, bilo kojim institucijama koji neće da se bore, neka odmah podnesu ostavku. Nije bilo albanske partije koja nije stala iza otimačine, a na našoj strani smo imali samo jednu stranku koja je osudila otimanje ’Trepče’, sve ostale su napale srpsku vladu, ja na to kažem – sramota, sramota, sramota! Ako nešto hoćemo da uradimo na KiM, moramo da budemo jedinstveni”, poručio je direktor Kancelarije za KiM.
Gordana Čomić (DS) kazala je da razume „vatrene govore, ali su oni nekorisni”. Ona je dodala: „Poglavlje 35 nije poglavlje o kome se pregovara. Vreme da se svi zajedno suočimo sa realnošću.” Ona je pitala šta će biti sa zamrzavanjem mandata srpskih poslanika u kosovskom parlamentu, Đurić joj je odgovorio: „EU je još 30. novembra prošle godine usvojila pregovarački okvir čija je sadržina objavljena u štampi, sada sam samo hteo da apostrofiram nešto što je šokantno, a to je da se Edita Tahiri javno hvali da se njen izveštaj prepisuje u poglavlje 35.”
Slaviša Ristić (DSS) zatražio je od Đurića da kaže da li su kosovske institucije nezavisne ili privremene i dodao: „Ako su privremene, onda niste smeli da naterate Srbe da izađu na izbore lažne države Kosovo, vi u javnosti održite vatreni govor, a iza kulisa se sprovode briselski sporazumi.”  Đurić  je odgovorio: „Za nas su sve institucije na KiM privremene po Rezoluciji 1244, a od 2008. godine kada je jednostrano proglašena nezavisnost, to su institucije lažne države. Kad nemate instrumente fizičke sile, onda na tom delu naše države imamo neefikasno funkcionisanje institucija.”
Božidar Delić (SRS) osvrnuo se na opasku Marka Đurića da nema srpskih poslanika da dođu na KiM” i dodao: „Pa, sve dok vi niste potpisali Briselski sporazum, ja sam mogao da idem, sad više ne mogu.” Đurić je odvratio: „To nije posledica Briselskog sporazuma, već ponašanja kosovskih separatista.”

Ko glumi Srbendu, a ko će da ima bulevar u Prištini

Boško Obradović (Dveri) konstatovao je da se „Marko Đurić kandidovao za Aleksandra Vulina, koji je držao vatrene govore, podneo ostavku, pa posle učestvovao u svemu protiv čega je bio”. Obradović je kazao: „Đurić ovde glumi Srbendu, a učestvuje u sprovođenju briselskih sporazuma. On je 2016. otkrio da se otima srpska imovina, separatizam na KiM i da EU nije neutralna – vi vodite pregovore sa sponzorima kosovske nezavisnosti. Vi ste razbili jedinstvo Srba sa Kosova, znamo kakav je otpor bio šiptarskim izborima, vi ste ucenjeni i dužni EU, pa morate sve da im date. Devet od 15 tačaka Briselskog sporazuma ima za cilj jačanje kosovskih institucija, vi ste dodatni sponzor kosovske nezavisnosti.”  
Đurić mu je na to odgovorio da je „čuo da će jedan bulevar u Prištini da se nazove ’Bulevar srpske nesloge’, možda će jedna ulica poneti ime vaše političke organizacije. Vi govorite isto kao Edita Tahiri, treba da vas je sramota. Ništa od toga nije tačno.”  Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA