Najnovije

KOJI SU STVARNI INTERESI RUSIJE U BiH I REGIONU: Putin kao vetar u leđa Dodiku!

Nova arena političkog rivalstva i nadmudrivanja između Rusije i Zapada postaje Bosna i Hercegovina, kaže ugledni komentator moskovskog Komersanta Genadij Sisojev.

Putin kao vetar u leđa Dodiku (Foto: kremlin.ru)

Naime, Kremlj je  odobrio nedavni referendum u Republici Srpskoj koji je, slažu se svi i u Moskvi i na Zapadu, tek repeticija za ono glavno izjašnjavanje o izdvajanju tog srpskog entiteta iz sastava BiH. Ruski predsednik Vladimir Putin tri dana uoči referenduma primio je u svom Kremaljskom kabinetu lidera bosanskih Srba Milorada Dodika te mu tek kratko poručio da je "referendum pravo na koje svaki narod ima te da je to unutrašnja stvar BiH". Poruka je sasvim dovoljna i bez dalje razrade. Putin neće odustati RS. Sisojev napominje da je ovo drugi slučaj sukoba između Rusije i Zapada u oblasti Bosne i Hercegovine - prvi Moskva pomogla Srbija na torpeda britansku rezoluciju u Savetu bezbednosti UN o Srebrenici. Kao i ovogodišnja komemoracija u Potočarima je ruskog ambasadora u Sarajevu Pjotr Ivancov, što je sastanak međunarodnih predstavnika na referendumu dali podršku srpskog entiteta. Vladimir Putin, uoči izbora i referenduma sada, odvoji vreme za razgovor sa njim. Sa ciljem i porukom birača u RS - "Putin je za mene / nas", kao zaštitnik Bošnjaka.
Putin i nema potrebe da pritisnete Dodika i molila ga da sarađuju. Dodik je u znak zahvalnosti priznato pravo Rusije na pripajanje Krima. Republika Srpska u Moskvi ima filijalu, i "Ambasador" Duško Perović koji kaže da je zastupnik interesa Dodika u Rusiji a RS.
Izvor: jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA