Najnovije

PATRIJAH PAVLE HRVATIMA: Kad se naš narod vrati na svoja ognjišta, vratiće se i njegove svetinje

Nakon što se ispostavilo da je jedan od razloga to što su Hrvati po ko zna koji put blokirali Srbiju na putu ka EU to što su ogorčeni jer nije uspostavljen njihov zahtev da se ikone i kulturna blaga koja pripadaju SPC vrate u privremene depoe u Hrvatskoj, iz SPC poručuju da o tome mogu samo da sanjaju.

Patrijarh Pavle (Foto: Jutjub)

Naime, ikone, posude od plemenitih metala, dragocene odežde i relikvije Srpske pravoslavne crkve koje su tokom rata iz Hrvatske donete u Srbiju i spasene od uništenja, na put u Hrvatsku ići će tek kada se tamo vrati i proterani srpski narod.
- Kako je govorio patrijarh Pavle: "Kad se naš narod vrati na svoja ognjišta, vratiće se i njegove svetinje", pre toga ne, jer ko će da ih čuva? Vredne ikone prenete su ovamo iz srušenih i zapaljenih manastira. Gde će one biti vraćene kada srpske svetinje nisu obnovljene? Zbog koga se vraćaju, kada Srba u Hrvatskoj gotovo da više nema? Blagoslov za njihovo vraćanje SPC sigurno neće dati. Setite se samo i planova Hrvata koji su obelodanjeni pre nekoliko godina, da žele da naprave muzeje u turističkim centirima kao što su Zadar i Šibenik i izložbe ikone iz uništenih srpskih crkvi - kaže sagovornik iz vrha SPC.
On napominje da je za vreme rata u Zemunu čuvana kompletna biblioteka nekih manastira iz Hrvatske jer su sami procenili da im je bezbednije da u Beogradu čuvaju svoje knjige.
- To je dokaz da su Srbi čuvali ne samo svoje, nego i hrvatsko nacionalno blago. To im je, naravno posle vraćeno - navodi.
Identičan stav ima i Nikola Kusovac, kustos Nacionalnog muzeja, koji je lično učestvovao u spasavanju kulturnih dobara iz Hrvatske početkom devedesetih, a posle radio na njihovoj restauraciji.
- Lično sam bio svedok kad je iz zapadne Slovenije i Krajine sklanjano naše nacionalno blago da divljaci ne naprave ono što su inače radili. Oni koji su palili i rušili, pto sam svojim očima gledao, isti su oni koji nam traže da im sada to vratimo da nam čuvaju... Moje mišljenje je da se nisu stekli uslovi za vraćanje - navodi on.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA