Najnovije

VERNICI CELIVAJU POPLAVLJENU SVETINJU: Čudotvorne ikone isplivale iz Gračanice! (FOTO/ VIDEO)

Od manastira Valjevska Gračanica ostala je samo kupola koja viri iznad vode, ali vernici, građani Valjeva i monasi, od svetinje ne dižu ruke, te ih tako ni ogromna količina vode ne sprečava da dođu do nje, celivaju kupolu i pomole se...
Dok oko hrama plivaju ikone, vernici i monasi napravili su improvizovano plovilo kojim dolaze do svetinje da joj se poklone. Oni koji se, pak, ne usuđuju da se popnu na improvizovani objekat, koji je povezan s krstom na vrhu crkve, stoje na obali, nemo gledaju u crkvu i vodu kojom plutaju crkevni rekviziti i tu se mole. Takvih je iz dana u dan sve više, a sve više je i onih koji nisu iz Valjeva.

Monah Antonije, koji svake subote protestvuje ispred Vlade i bori se da se Gračanica spase, kaže da se vernici nikada neće pomiriti se potapanjem Gračanice i da nikada od nje neće odustati.

- Narod je očajan, bezbroj suza je proliveno zbog potapanja svetog mesta koje ustvari uopšte nije moralo da bude potopljeno. Vernici svakog dana dolaze, na obali uvek ima bar po 20-30 automobila. Ja se sa nekima od njih „odvučem“ do manastira, ogromna je voda, ali to nije toliko komplikovano. Od meštana sam čuo mnogo priča da neki od njih, naročito oni koji žive blizu svetinje usred noći čuju pojanje iz potopljene svetinje. A ima još nešto čudesno, naime, iz manastira su prvo isplivale tri ikone mođu kojima su ikona Svete Bogorodice, Arhangela Mihajla i Jovana Krstitelja, koje zapravo predstavljaju tri manastira koja su sagradila tri brata Nemanjića - priča sagovornik.

Podsećanja radi, Valjevska Gračanica potopljena je zbog punjenja brane „Rovni“, a ugovor o razmeni nepokretnosti između SPC i JP „Kolubara“ postignut je pre 30 godina, 1986. U međuvremenu je JP „Kolubara“ izgradila drugu crkvu u koju su izmešteni ikonostas, ikone i svi predmeti iz stare crkve, što je predviđeno ugovorom. Patrijarh je početkom marta izjavio da je dogovoreno da „ta svetinja bude potopljena i premeštena na drugo mesto, ali je narod navikao na tu svetinju i teško se miri s tim“.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da mu treba samo dozvola patrijarha da se zauzme za Valjevska Gračanica, posle čega je patrijarh naveo da on smatra da Gračanici pomoći više nema.

Kad prođu izbori, biće svašta

Dragoljub Krstić, predsednik grupe građana „Pobednik“ iz Valjeva, ističe  da je Valjevska Gračanica jedna mučna priča. - Svi ljudi iz struke su saglasni, nije postojao nijedan tehnički razlog da bude potopljena. Sada su građani očajni, vernici uznemireni i vlada jako neprijatna atmosfera, ali Gračanici ima spasa, građani Valjeva će je odbraniti. Sačekaćemo da prođu izbori, a onda će ovde biti svašta - najavljuje Krstić.   Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA