Najnovije

SREĆAN ROĐENDAN ČIČA: 123 godine prvog gerilca Drugog svetskog rata

Mihailović je bio general vojske Kraljevine Jugoslavije, a u rat je ušao kao pukovnik. Izbeglička vlada koja se nalazila u Londonu mu je dodelila čin generala, kao i mesto ministra.

Čiča Draža (Foto: Vikipedija)

Na današnji dan daleke 1883. godine, u Ivanjici, rođen je Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u Otadžbini.
Kao profesionalni oficir učestvovao je u oslobodilačkim ratovima 1912.-1918. U međuratnom periodu izvesno vreme bio je vojni ataše u Pragu i Sofiji.
Odbio je da prihvati kapitulaciju u Aprilskom ratu 1941. i sa grupom istomišljenika odlučio se na oružani otpor okupatoru - što je započeo polovinom maja iste godine.
Ulazak Sovjetskih jedinica u Srbiju u jesen 44., označio je i slom Mihailovićevog pokreta. OZNA (Odeljenje zaštite naroda - u stvari politička policija) ga je uhapsila 12. marta 1946. Osuđen je sa obrazloženjem da je bio saradnik okupatora i ratni zločinac. Predsednik SAD Hari Truman ga je odlikovao Legijom časti, posthumno 1948.
Viši sud u Beogradu rehabilitovao je 2015. generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u procesu 1946. godine.
Čiča Draža je ostao da živi i u nekoliko četničkih pesama, kao što su "U šumici kolibica mala" i "Istruli mi dunja u fioci". Izvor: Espreso.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA