Najnovije

"KOSOVSKI PREMIJER" OBJAVIO: Beograd priznao šiptarske diplome

U kontekstu "dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda", pod pokroviteljstvom EU, dve strane su ponovo prihvatile obavezu da sprovedu sporazum o uzajamnom prihvatanju stručnih i akademskih diploma, saopšteno je danas u Prištini.

Priština (Foto: Vikipedija)

"Diplome će u početku potvrđivati organizacija koju odabere EU. Nakon ovog potvrđivanja, zahtev za priznavanje može se podneti relevantnim institucijama svake od strana, a priznavanje će biti podeljeno na stručno i akademsko", navedno je na sajtu "kosovskog premijera".
Prema tom saopštenju, stručno priznavanje će vršiti odgovarajući organi vlasti, u roku od najviše 90 dana nakon dobijanja zahteva i uz naknadu od najviše 50 evra ili ekvivalentan iznos. "Stručno priznavanje smatraće se dovoljnim za mogućnosti zapošljavanja, uključujući i zapošljavanja u organima vlasti. Akademsko priznavanje biće potrebno samo radi nastavka studija; procedure će zavisiti individualno od institucije visokog obrazovanja i njihov rok će biti pet meseci", kaže se u saopštenju.
Beograd i Priština će, kako se navodi, priznati sve ranije priznate potvrde Evropske asocijacije univerziteta (EUA), diplome koje je EUA već potvrdila mogu se direktno podneti na priznavanje, a sva ranija priznavanja diploma tretiraće se kao validna. "Pored toga, strane su saglasne da prošire delokrug sporazuma iz 2011. godine obuhvatanjem sledećih stepena obrazovanja: visoko obrazovanje (diplomirani student, master i doktor nauka) i preduniverzitetsko obrazovanje (osnovno, srednje, strukovno obrazovanje i peti stepen kvalifikacija prema Evropskom okviru kvalifikacija)", kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu.
Napominje se da će EU "i dalje pružati pomoć u ovom procesu kroz finansiranje projekta koji će omogućiti sprovođenje sporazuma u početnoj fazi potvrđivanja". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA