Najnovije

OPSESIJA: Hrvatski advokat smislio način da Šešelja vrati u Hag?!

Advokat koji je branio Gotovinu, ovih dana se bavi smišljanjem načina kako da Vojislava Šešelja ipak nekako smesti u ševeningenski kazamat.

Mišetić bi Šešelja opet u Hag (Ilustracija: Pravda)

Hrvatski advokat smislio je domišljat pravni način da Hag Vojislava Šešelja ipak spakuje u zatvor, bez obzira na činjenicu da ga je isti sud prvostepeno već oslobodio krivice za zločin protiv čovečnosti i kršenje običaja rata. Amerikanac hrvatskog porekla Luka Mišetić, čije je ime poznato i srpskoj javnosti jer je u Hagu sa uspehom odbranio komandanta Oluje Antu Gotovinu, savetuje na svom blogu žalbeno veće Haškog suda kako da "ispravi strašnu grešku" koju je u prvostepenom postupku načinilo pretresno veće francuskog sudije Žan-Kloda Antonetija.
Gotovinin advokat uveren je da će žalbeno veće kad-tad oboriti Antonetijevu oslobađajuću presudu, ali se plaši da bi Šešelj, koji boluje od raka, mogao da podlegne teškoj bolesti pre nego što se to veće, najverovatnije kroz tri godine, izjasni o eventualnoj žalbi tužilaštva. Mišetić zato već sada sugeriše tom budućem drugostepenom veću da onog trenutka kad primi najavu tužilaštva o žalbi, odmah naredi Srbiji da ga uhapsi i vrati u Ševeningen.
Logika je sledeća: Antoneti i njegovo veće greše kada kažu da nije postojao udruženi zločinački poduhvat da se proterivanjem nesrpskog stanovništva stvori velika Srbija, budući da su neka druga pretresna veća zaključila drugačije od Antonetijevog. Greše i kada kažu da nije bilo "širokog i sistematskog napada na civilno stanovništvo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", jer su i o tome pre njegovog drugačije sudila druga veća. Osim toga, Mišetić se poziva na postupak pred Međunarodnim sudom pravde u kom je Hrvatska tužila Srbiju za genocid, i tvrdi da je srpski tim u Hagu priznao da su neki napadi na civile imali "sistematski karakter". Američki Hrvat, advokat u ulozi tužioca, stoga zaključuje da je kreativnim tumačenjem članova 123 i 131 pravila o postupanju pred tribunalom moguće naći, makar i klimav pravni osnov da se oslobođena osoba ipak zadrži u zatvoru do kraja žalbenog postupka. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA